Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Lekári v Bratislave vyliečili nádor stehnovej kosti novou metódou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pacient, ktorý sa podrobil zákroku za pomoci elektródy, už na druhý deň odišiel vyliečený a bez bolesti. Operácia trvala len 35 minút.

Bratislava 22. mája (TASR) - Operáciu nezhubného nádoru na stehnovej kosti, ktorým najčastejšie trpia deti a adolescenti, vykonali lekári bratislavského Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) ako prví na Slovensku unikátnou metódou. Pacient, ktorý sa podrobil zákroku za pomoci elektródy, už na druhý deň odišiel vyliečený a bez bolesti. Operácia trvala len 35 minút.

Sedemnásťročný Dávid trpel silnými bolesťami bedrového kĺbu vyše roka. Ako uviedla jeho matka, nemohol spávať celé noci, preto sa nevedel sústrediť ani v škole. Navyše sa nemohol venovať športovým aktivitám, ktoré obľubuje. „Odkedy Dávida operovali, žije úplne iný život. Venuje sa športu a postupne si pridáva aktivity,“ uznala jeho matka.

Pred zákrokom trpel pacient nočnými bolesťami, ktoré sa bežne potláčajú liekmi, čo však nepriaznivo ovplyvňuje tráviaci trakt. „Náš pacient mal bez lieku veľmi silné bolesti v kĺbe, ktoré po podaní lieku ustúpili,“ zhodnotil prednosta Ortopedickej kliniky NÚDCH a LF UK Milan Kokavec.

Ten priblížil aj novú operačnú metódu: „Pri klasickej operácii to bolo náročnejšie, najskôr sme sa museli dostať k nádoru – vypíliť kosť, odstrániť nádor a následne kosť stabilizovať, aby sa nezlomila. Po novom prebieha tak, že sa elektróda pod CT prístrojom vloží priamo do ložiska v kosti a jadro benígneho nádoru sa pri teplote 90 stupňov vypáli. Už po dvoch hodinách, keď sa pacient prebral, nemal bolesti a na druhý deň odkráčal po vlastných.“

Okrem celkovej rekonvalescencie, ktorá trvá vďaka novej metóde šesť mesiacov, je v porovnaní s klasickou operáciou oveľa šetrnejšia, menej bolestivá a ekonomickejšia. „Vždy sme chceli našich pacientov menej stresovať hospitalizáciami, takto ich môžeme skrátiť na minimum,“ ocenil benefity nového prístupu aj generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela.

Aktuálne na zákrok čakajú ďalší traja pacienti.