Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Zákon o potláčaní kriminality v rómskych osadách sa vraj nepripravuje

Na snímke rómska osada Rúbanka, ktorá sa nachádza približne jeden a pol kilometra od obce Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca. Foto: TASR/Branislav Caban

Právna úprava v oblasti vnútorného poriadku a bezpečnosti v SR nepokrýva dostatočne všetky atypické situácie, ku ktorým v praxi dochádza.

Bratislava 12. septembra (TASR) - V súčasnosti nie je v legislatívnom procese návrh zákona o potláčaní kriminality rómskych osád. Počas štvrtkovej Hodiny otázok v parlamente to vyhlásil v mene ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Saková sa z Hodiny otázok ospravedlnila. Richter doplnil, že Ministerstvo vnútra (MV) SR pri príprave zákonov dbá na to, aby neboli žiadnym spôsobom zasiahnuté práva občanov.

"Treba však spomenúť, že v niektorých častiach Slovenska má rómska kriminalita alebo kriminalita v rómskych osadách narastajúci trend a je potrebné daný problém riešiť," uviedol v pléne Richter, ktorý odpovedal na otázku poslanca Ondreja Dostála (SaS). Ten sa pýtal ministerky vnútra, či MV pokračuje v legislatívnom procese k tejto téme, ktorú podľa neho otvoril exminister vnútra Robert Kaliňák.

Dostála tiež zaujímalo, či si rezort vnútra nemyslí, že postaviť kriminalitu na etnický alebo rasový základ je ústavne sporné a populistické riešenie.

"Neberieme to ako populistické riešenie, ale ako spätnú väzbu, ktorá tu existuje. Právna úprava v oblasti vnútorného poriadku a bezpečnosti v SR nepokrýva dostatočne všetky atypické situácie, ku ktorým v praxi dochádza. Nejasnosti pri aplikácii nastávajú najmä pri drobných porušovaniach verejného poriadku, ktoré spočívajú v obťažujúcom správaní," uzavrel Richter.