Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Poslanci ukončili rokovací deň aj diskusiu o odvolávaní Šimkovičovej

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návrh podali PS a SaS ešte vo februári. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili v piatok popoludní diskusiu o návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Zároveň ukončili aj rokovací deň. Diskusia trvala od rána, vystúpilo viacero rečníkov z radov opozície aj koalície, členovia vlády aj ministerka kultúry.

Návrh podali PS a SaS ešte vo februári. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Problém vidia aj v zmene pri umeleckých fondoch, obávajú sa zničenia ich verejnoprávnej podstaty a nezávislosti. Opozícia Šimkovičovej vyčíta absenciu vízie pre rezort. Podľa Zory Jaurovej (PS) nie je spôsobilá riadiť rezort a nič nebuduje. Jozef Hajko (KDH) jej zas vyčítal, že sa výrazným podielom zaslúžila o etablovanie dezinformačnej scény vo verejnom priestore.

Ministerka vyhlásila, že demokraciu nikto na Slovensku neohrozuje. Podotkla, že vláda a jej rezort tu nie sú na plnenie programu opozičných, progresívnych a liberálnych strán, ale aby napĺňali svoje sľuby a záväzky. Podotkla, že vízii pre kultúru sa venuje aj vládny program a rezort pod jej vedením ho bude napĺňať. Podporuje jej vyjadrila v pléne vládna koalícia i predseda SNS Andrej Danko.

Poslanci sa majú zísť opäť v utorok (14. 5.) o 9.00 h, na programe aktuálnej schôdze majú ešte niekoľko neprerokovaných bodov. Počas utorka by mali hlasovať o návrhu na odvolanie Šimkovičovej aj ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Okrem toho sa budúci týždeň očakáva aj rokovanie o vládnom návrhu na zmeny v RTVS.