Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Poslanci budú hovoriť o údajnom zneužívaní VOS v prospech SaS za Galka

Na snímke poslanec NR SR Ľubomír Galko (SaS). Foto: TASR - Martin Baumann

Návrh prišiel po tom, čo minulý týždeň plénum mimoriadne rokovalo o modernizácii slovenskej armády.

Bratislava 13. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR sa budú v stredu (14.2.) zaoberať údajným zneužívaním Vojenského obranného spravodajstva (VOS) v prospech SaS Ľubomírom Galkom v čase, keď bol ministrom obrany.

Tento bod navrhol zaradiť do programu poslanec Peter Šuca zo Smeru-SD v mene koalície. Navrhol, aby o ňom rokovali poslanci v stredu 14. februára o 14.00 h. Plénum to odobrilo 93 hlasmi.

Návrh prišiel po tom, čo minulý týždeň plénum mimoriadne rokovalo o modernizácii slovenskej armády. Debata neraz skĺzla ku Galkovým údajným prešľapom na ministerstve.

Galko: Budem sa obhajovať, zodpoviem všetky otázky


Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) je pripravený postaviť sa v stredu (14.2.) pred poslancov, obhajovať sa a zodpovedať všetky otázky okolo údajného zneužívania Vojenského obranného spravodajstva (VOS) z čias jeho éry. Povedal to v utorok novinárom s tým, že povie všetko, čo bude vzhľadom na stupeň utajenia možné.

Na druhej strane si myslí, že motiváciou koalície hovoriť o tejto sedem rokov starej kauze je snaha o prekrytie škandálov. Neberie ani argument, že nasadenie odposluchov bolo súdom odobrené na základe nepravdivých a skresľujúcich informácií. "O tom musí predsa rozhodnúť súd. Ide len o diskreditáciu Galka," odkázal s tým, že kým nebude opačný verdikt súdu, verí, že VOS nebolo zneužívané.

"Kľúčové je, že odposluchy boli vykonávané so súhlasom súdu. Ak ich chce niekto spochybniť, nech to urobí na súde. Chodím po regiónoch a na túto kauzu sa ma nikto nepýta," dodal.

Väčšina pléna v utorok na návrh Petra Šucu (Smer-SD) odhlasovala, že sa bude v stredu (14.2.) popoludní zaoberať údajným zneužívaním VOS v prospech SaS Ľubomírom Galkom v čase, keď bol ministrom obrany. Návrh prišiel po tom, čo minulý týždeň parlament mimoriadne rokoval o modernizácii slovenskej armády. Debata neraz skĺzla ku Galkovým údajným prešľapom na ministerstve.

Galko už skôr v blogu uviedol, že Smer-SD otvoril prevarenú, sedem rokov starú pseudokauzu "Odpočúvania novinárov". "Pália po mne ako diví. Komické na tom však je, že sa snažia novinárom podsunúť niekoľko rokov staré informácie ako 'nové skutočnosti'. Je možné, že smeráci majú v rukách interné hĺbkové prieskumy, v ktorých brutálne letia s preferenciami dole alebo im ukazujú, že konkrétne ja oslovujem časť ich elektorátu, napríklad z radov starších ľudí, čo ukázali v minulosti niektoré prieskumy zhodou okolností aj nám. Preto chcú mňa aj SaS čo najviac znedôveryhodniť a diskreditovať," napísal Galko.

V blogu zároveň pripomína, že vyšetrovanie ešte v roku 2015 preukázalo, že do nasadzovania odposluchov nijako nezasahoval a že všetci svedkovia, ktorí vo VOS nasadzovanie informačno-technických prostriedkov (ITP) nejakým spôsobom riešili, vypovedali, že nevydal ani jediný pokyn alebo rozkaz na nasadenie ITP, "že VOS konala autonómne a všetci dôstojníci VOS konali výlučne na základe vlastných poznatkov alebo poznatkov svojich podriadených".

"Od tohto dňa je moje meno v tejto pseudokauze definitívne očistené a pre mňa prestala existovať," dodal Galko a poukázal, že vyšetrovanie a dokazovanie robila polícia pod vedením Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Na samotný Šucov návrh hovoriť o tom v pléne zatiaľ nereagoval.

Matovič: Ak sú podozrenia voči Ľ. Galkovi pravdivé, nemá čo robiť v politike


Ak sú podozrenia voči exministrovi obrany Ľubomírovi Galkovi (SaS) zo zneužívania Vojenského obranného spravodajstva pravdivé (VOS), Galko nemá čo robiť v politike. Novinárom to v utorok povedal líder OĽaNO Igor Matovič s tým, že on sám má len informácie z médií a chce počuť vysvetlenie.

"Mám len mediálne informácie a neviem to posúdiť. Ak je to pravda, bol by to obrovský problém. Ja sa rád dozviem, ako to bolo, z Galkových úst, aj na rokovaní v parlamente. Chcem vedieť pravdu," povedal Matovič.

Blahová: Ak odvolajú Ľ. Galka z čela výboru, postov sa vzdajú aj ostatní


Ak koalícia odvolá Ľubomíra Galka z čela Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti NBÚ, svojich postov sa na protest vzdajú aj ostatní predsedovia a podpredsedovia výborov z opozície. Pre TASR to uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Podľa jej slov sú takto predstavitelia SaS, OĽaNO a Sme rodina pripravení vyjadriť nesúhlas s mocenským postupom koalície. Či k takémuto kroku vládne strany naozaj pristúpia, Blahová nevie. "Ale na grémiu bolo naznačené, že by v uznesení mohlo byť niečo také naformulované," dodala.