Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Poslanci aktualizovali vojenské zastúpenie Slovenska v NATO

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Slovenskí vojenskí dôstojníci budú pôsobiť v Poľsku a Lotyšsku.

Bratislava 13. októbra (TASR) – Vojenské zastúpenie Slovenska v orgánoch a vojenských štruktúrach NATO bude širšie. Poslanci Národnej rady SR dnes 121 hlasmi odobrili ďalšie nové posty. Slovenskí vojenskí dôstojníci budú pôsobiť v Poľsku a Lotyšsku. Celkové mandátové počty príslušníkov Ozbrojených síl SR vo vojenskom zastúpení mimo územia Slovenska sa nezvyšujú.

Aktualizáciu vojenského zastúpenia predložil minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS). Vojenské zastúpenie sa dopĺňa o Národný podporný prvok OS SR pri Veliteľstve Mnohonárodného zboru Severovýchod v Štetíne v Poľskej republike, Veliteľstvo Mnohonárodnej divízie Severovýchod v Elblagu v Poľskej republike a Veliteľstvo Mnohonárodnej bojovej skupiny pod vedením Kanady v Adazi v Lotyšskej republike.

Výdavky súvisiace s predloženou aktualizáciou vojenského zastúpenia sú v plnej miere zabezpečené v rámci rozpočtu kapitoly ministerstva obrany. V rámci týchto reálnych počtov sa predpokladá vyslanie dvoch príslušníkov OS SR v novembri 2017 a troch príslušníkov OS SR počas roka 2018 do vyššie uvedených vojenských štruktúr.