Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mimoriadna schôdza o predčasných voľbách nebude skôr ako o 15 dní

Na ilustračnej snímke poslanci NR SR. Foto: TASR/Jakub Kotian

Kým k nej príde, nová vláda by už mohla získať dôveru parlamentu. Dezignovaný premiér Peter Pellegrini pripustil možnosť, že sa s novým kabinetom pred poslancov postaví už túto stredu (21.3.).

Bratislava 19. marca (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR o skrátení volebného obdobia iniciovaná opozíciou nebude skôr ako o 15 dní. TASR to potvrdila Jana Kiššová (SaS) s tým, že poslanci chcú dodržať Rokovací poriadok NR SR.

Ten hovorí, že zákon, o ktorom má diskutovať plénum, musí byť predložený aspoň 15 dní vopred. Opoziční poslanci zo SaS, OĽaNO a Sme rodina preto najneskôr v utorok (20.3.) predložia ústavný zákon o skrátení volebného obdobia s termínom predčasných parlamentných volieb na 22. septembra 2018. Podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze potom predložia až o týždeň neskôr. Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) bude mať následne ďalších sedem dní na to, aby rokovanie zvolal.

O opozičnej iniciatíve hovoril v nedeľu (18.3.) podpredseda SaS Ľubomír Galko. Opozícia chce dať takto priestor na reparát tým poslancom vládnych strán, v ktorých sa prebudí svedomie. Galko si napríklad nevie predstaviť, že by v súčasnej situácii Lucia Žitňanská (Most-Híd) alebo Marek Maďarič (Smer-SD) zahlasovali za novú vládu Petra Pellegriniho (Smer-SD).

"Som si istý, že tam bude príležitosť pre 150 poslancov, aby jasne deklarovali, ako sa stavajú k požiadavkám desiatok tisíc ľudí, ktorí boli v piatok (16.3.) na námestiach," povedal. Podľa Galkových slov sa môže stať, že ľudia prídu počas jej konania priamo pred parlament.

Kým k mimoriadnej schôdzi príde, nová vláda by už mohla získať dôveru parlamentu. Dezignovaný premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pripustil možnosť, že sa s novým kabinetom pred poslancov postaví už túto stredu (21.3.).