Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kandidátov na ústavných sudcov bude výbor vypočúvať 16. septembra

Ilustračné foto. Foto: TASR František Iván

Smer-SD preferuje tajnú voľbu, ale poslanec Smeru-SD Erik Tomáš pripustil, že ak sa v pléne nájde väčšina, ktorá odhlasuje verejnú voľbu, Smer-SD by sa na nej mohol zúčastniť.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR bude parlamentný ústavnoprávny výbor vypočúvať v pondelok 16. septembra od 9:00. TASR o tom informovala Kancelária Národnej rady SR. O post sa uchádza 16 kandidátov. Parlament bude kandidátov voliť na aktuálnej schôdzi, v doterajších voľbách nevybrali dostatočný počet kandidátov.

Otázny je spôsob voľby. Doteraz parlament volil tajne. Opozícia od začiatku žiada verejné hlasovanie. Most-Híd v súčasnosti už trvá na verejnej voľbe, prikláňala sa k nej aj SNS.

Smer-SD preferuje tajnú voľbu, ale poslanec Smeru-SD Erik Tomáš pripustil, že ak sa v pléne nájde väčšina, ktorá odhlasuje verejnú voľbu, Smer-SD by sa na nej mohol zúčastniť. Šéf parlamentu a SNS Andrej Danko vyhlásil, že koaličné strany Smer-SD, SNS a Most-Híd majú pri hlasovaní o spôsobe voľby voľné ruky.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov. Zákonodarcovia v doterajších voľbách zvolili 14 kandidátov. Ústavný súd má v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.