Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: J. RICHTER: Návrh na odvolanie obsahuje bezobsažné obvinenia

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR v Bratislave 7. septembra 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa neho sú obvinenia opozície bez obsahu.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Tvrdenia opozície, že rezort práce zlyhal vo vyšetrovaní kauzy Čistý deň, sú bezobsažné a bez predložených dôkazov. Na svoju obhajobu to v pléne parlamentu uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD), ktorý čelí odvolávaniu z funkcie.

"Je mi ľúto, že tu opäť stojím po štyroch mesiacoch a musím sa brániť nenávistným útokom opozičných poslancov. Nie kvôli sebe, ale kvôli vám, ktorí sa na tejto fraške nepodieľate a kvôli verejnosti, ktorá si zaslúži, aby sme sa všetci sústredili na hľadanie realistických riešení existujúcich problémov," skonštatoval Richter.



Podľa neho sú obvinenia opozície bez obsahu. "Zdôvodnenie návrhu na moje odvolanie obsahuje samé bezobsažné obvinenia, ktoré namiesto racionálnych argumentov stoja na vyvolávaní vášní a hraného neúprimného súcitu s domnelými obeťami, z ktorých sa väčšina cíti byť obeťami hysterického vyčíňania politikov a nie z postupu orgánov sociálnoprávnej ochrany detí," myslí si Richter.

Odmieta tvrdenia, že ministerstvo nekonalo v prípade Čistého dňa kompetentne. "Je na smiech, že mi vyčítate nekompetentnosť, lebo ministerstvo by tak postupovalo práve vtedy, keby sa riadilo náladami a vyvolávanými vášňami, a nie konkrétnymi faktami, ktoré berieme do úvahy pri preukazovaní zistených skutočností," tvrdí Richter.

Priblížil, že parlamentný ľudskoprávny výbor viedol celé týždne poslanecký prieskum a pracovníci ministerstva sa opakovane stretávali s poslancami. "Podľa požiadaviek sme predkladali stohy dokumentov, dokonca sme zabezpečili účasť mimorezortných členov akreditačnej komisie, vyhoveli sme pani poslankyni Blahovej na základe paragrafu o slobodnom prístupe k informáciám. Asi ťažko by ste našli prípad, v ktorom ministerstvo postupovalo tak otvorene a transparentne," tvrdí Richter.

Odmieta aj obvinenia opozície týkajúce sa korupcie. "Návrh opozície ignoruje totálne realitu. Vyhlásil som, že budem reagovať na všetky nové skutočnosti, ktoré sa v prípade objavia. Vyhlásil som, že ponechanie akreditácie je podmienené," zdôvodnil Richter zdĺhavé odobratie akreditácie zariadeniu s tým, že do úvahy boli brané zistenia ministerstva a aj orgánov činných v trestnom konaní.

Minister práce tiež informoval o tom, že rezort dva týždne po tom, ako bolo ohlásené zrušenie akreditácie Čistému dňu, navrhol presunúť dvoch maloletých do iných zariadení. Siedmich navrhol poslať do domáceho prostredia alebo do ambulantnej liečby.