Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hmotná zodpovednosť verejných funkcionárov sa zavádzať nebude

Na archívnej snímke poslanci NR SR. Foto: TASR/Jakub Kotian

Prijatie hmotnej zodpovednosti sľúbila aj vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Hmotná zodpovednosť verejných funkcionárov sa nateraz zavádzať nebude. Zákon, ktorý by takúto novinku zaviedol, v utorok nepodporilo dostatok poslancov NR SR. Právnu normu predložil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

Prijatie hmotnej zodpovednosti sľúbila aj vláda vo svojom programovom vyhlásení. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) však takýto návrh zatiaľ nepredložil. "Potrebujeme zákon, aby státisícové pokuty a miliónové rozkrádačky nekončili len tým, že niekto už nie je minister, alebo že niekto nie je vo vysokej funkcii," zdôraznil Beblavý.

Pripomenul, že napríklad Úrad pre verejné obstarávanie nedávno udelil pokutu 150.000 eur Banskobystrickému samosprávnemu kraju za nezákonné obstarávania bývalého župana Mariana Kotlebu a pokutu 750.000 eur dostalo aj ministerstvo školstva za nelegálne podpísanú zmluvu v roku 2015 vtedajším ministrom Jurajom Draxlerom. Keby takýto zákon platil, podľa Beblavého by bola šanca, že by štát tieto peniaze vymohol.

Myšlienkou jeho zákona bolo, aby politici niesli za škody spôsobené štátu zodpovednosť tak, ako bežní zamestnanci. V súčasnosti sa totiž verejným činiteľom, ktorí vedome podpíšu nevýhodnú zmluvu a urobia nevýhodné a nezákonné rozhodnutie podľa poslancov, takmer nikdy škoda nezosobňuje.

Beblavý navrhoval, aby vymáhanie spôsobenej škody od politika nasledovalo po tom, keď o jeho pochybení rozhodne príslušný orgán. Návrh na zosobnenie tak mal podávať generálny prokurátor automaticky po verdikte Úradu pre verejné obstarávanie, Najvyššieho kontrolného úradu či súdu o tom, že došlo k poškodeniu štátu.