Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Cudzinci majú získať sezónnu prácu aj bez prechodného pobytu

Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR

Predpokladá to vládny návrh novely zákona o pobyte cudzincov, ktorý v závere druhého rokovacieho dňa 14. schôdze NR SR predstavil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Bratislava 22. marca (TASR) - Cudzinci z krajín mimo Európskej únie (EÚ) zrejme budú môcť na Slovensku získať sezónne zamestnanie aj bez udeleného prechodného pobytu. Predpokladá to vládny návrh novely zákona o pobyte cudzincov, ktorý v závere druhého rokovacieho dňa 14. schôdze NR SR predstavil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Novelou sa predovšetkým preberajú do slovenskej legislatívy európske smernice o sezónnych pracovníkoch a vnútropodnikovom presune a zapracované sú v ňom aj požiadavky aplikačnej praxe zákona, informovalo ministerstvo vnútra.

Zmeny v zákone zjednodušujú príchod, pobyt a zamestnávanie niektorých skupín zamestnancov mimo EÚ na Slovensku, ako sú sezónni pracovníci a pracovníci v rámci vnútropodnikových presunov. Uľahčujú sa ďalej podmienky pre zamestnancov, ktorí pracujú pre centrum strategických služieb, ako aj podnikateľov s inovatívnym projektom.

Cudzinci z tretích krajín, ktorí chcú na Slovensku získať sezónne zamestnanie, môžu v súčasnosti takto pracovať, iba ak im bol udelený prechodný pobyt. Po novom majú mať možnosť vykonávať sezónne zamestnanie v dvoch režimoch. V prvom sa na Slovensku budú môcť zdržať najviac 90 dní, a to na základe udeleného schengenského víza a povolenia na zamestnanie, prípadne len na základe povolenia na zamestnanie, ak ide o štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorý nepodlieha vízovej povinnosti. Cudzinec si bude môcť pobyt predĺžiť, ak požiada o udelenie prechodného pobytu na účely sezónneho zamestnania. Ten nesmie prekročiť 180 dní, vrátane predchádzajúceho pobytu. Žiadosť o prechodný pobyt bude posudzovaná v rámci jednotného povolenia. Cudzinec dostane jeden doklad, ktorý ho bude oprávňovať na pobyt a zároveň na zamestnanie.

Novela tiež stanovuje podmienky vstupu a pobytu na území SR na obdobie dlhšie ako 90 dní pre príslušníkov tretích krajín a ich rodiny v rámci vnútropodnikového presunu. Tu je cieľom najmä uľahčenie mobility a zníženie administratívneho zaťaženia pre vymedzené kategórie zamestnancov, ktorí sú presunutí v rámci podniku v EÚ na územie Slovenska.

Návrh ministerstva vnútra aj tu rozlišuje dva režimy. V prvom môže cudzinec vykonávať zamestnanie na základe udeleného prechodného pobytu na účel vnútropodnikového presunu. V druhom režime môže vykonávať zamestnanie bez udeleného prechodného pobytu počas platnosti dokladu o pobyte vydaného niektorým z členských štátov na účel vnútropodnikového presunu. Po príchode na Slovensko v tomto prípade nemusí žiadať o udelenie povolenia na prechodný pobyt, čo v súčasnosti nie je možné.

Vo štvrtok (23.3.) budú poslanci pokračovať v rokovaní o návrhoch ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). Popoludní príde na rad pravidelná Hodina otázok. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorého zaujíma, aké sú očakávania zo summitu v Ríme, ktorý sa uskutoční 25. marca 2017. Ján Kvorka (Smer-SD) chce zase vedieť, aké závery vyplynuli zo stretnutia s poľskou premiérkou na mimoriadnom summite V4 o kvalite potravín.