Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Infokampane rezortu diplomacie ozrejmia výhody členstva SR v EÚ a NATO

Na snímke Ivan Korčok. Foto: TASR/Vladimír Benko

Štátny tajomník rezortu diplomacie spomenul, že jedným z motívov nových informačných iniciatív je aj snaha a potreba viesť diskusiu s verejnosťou o budúcnosti EÚ.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Zvýšiť povedomie o význame nášho členstva v EÚ a NATO je cieľom nových komunikačných iniciatív Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Informačné kampane sa podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie Ivana Korčoka zamerajú na akcentovanie výhod nášho členstva v euroatlantických štruktúrach. O aktivitách MZVaEZ súvisiacich s komunikačnými programami EÚ a NATO informoval Korčok na štvrtkovej tlačovej konferencii.

"Naším cieľom nie je dosiahnuť to, aby všetci na Slovensku milovali NATO, chceme však akcentovať to, že neexistuje lepšia alternatíva zabezpečenia obrany a bezpečnosti ako tá, ktorú ponúka naše členstvo v severoatlantickej aliancii," uviedol Korčok o motivácii a zámere kampane. Informačná kampaň má podľa neho zvýrazniť, že SR patrí k proeurópsky a proatlanticky orientovaným krajinám, rovnako tiež upozorniť na nevyhnutnosť pristupovať kriticky k informáciám, ktoré sa v súčasnosti objavujú vo forme klamlivých či zavádzajúcich správ.

Komunikačné iniciatívy MZVaEZ SR súvisia s informačnou kampaňou We Are NATO. Tá prostredníctvom krátkych videí vysvetľuje dôvody členstva v NATO, význam aliancie pre zabezpečenie mieru. "Slovensko je jedna z piatich pilotných krajín, v ktorých sa spúšťa táto kampaň,“ informoval vedúci oddelenia strategickej komunikácie MZVaEZ SR Miroslav Wlachovský. Ako poznamenal, zámerom je predstaviť verejnosti názory a tváre reálnych ľudí. Vo videu zrealizovanom na Slovensku vystupujú príslušníci Ozbrojených síl SR i príslušníci styčného tímu pre integráciu síl NATO (NFIU).

Vo štvrtok zverejňujú prvú sériu videí, okrem toho slovenského i ďalšie, ktoré vytvorili v krajinách zapojených do pilotnej fázy projektu We are NATO. Videá možno nájsť na internete i na kanále NATO na Youtube.

Štátny tajomník rezortu diplomacie spomenul aj to, že jedným z motívov nových informačných iniciatív je aj snaha a potreba viesť diskusiu s verejnosťou o budúcnosti EÚ. V tejto súvislosti pripomenul diskusné fóra, ktoré rezort o tejto téme zrealizoval na akademickej pôde v Banskej Bystrici, Nitre, Košiciach i Trnave. Potvrdil takisto úsilie rezortu sa aj v budúcnosti zamerať na mladú generáciu. "V spolupráci s mimovládnym sektorom pripravujeme sériu diskusií na stredných školách, odborné školenia pre stredoškolských učiteľov napríklad formou podpory projektov na týchto školách," deklaroval Korčok.