Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Dáme si ešte tatarák? Hygienici sú proti, Matečná ho má rada

Foto: TASR

Hygienici sa zrejme nedajú zlomiť petíciou za povolenie predaja tatárskeho bifteku v reštauráciách.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Hygienici sa zrejme nedajú zlomiť petíciou za povolenie predaja tatárskeho bifteku v reštauráciách. Vyplýva to z ich vyjadrení. Poukazujú, že tepelne nespracované mäso so surovým vajcom a koreninami môže závažne ohroziť zdravie, a preto na jeho ochrane musia trvať.

Takzvaný "tatarák" môže podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. "Akékoľvek z týchto ochorení môže mať vzhľadom na infekčnú dávku napríklad v prípade ľudí s oslabenou imunitou či detí oveľa závažnejší, až život ohrozujúci priebeh," povedala Zuzana Drobová z ÚVZ SR.

"Tatársky biftek mám rada," povedala dnes po zasadnutí vlády ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS). Osobne v jeho konzumácii nevidí problém. "Ak riešime slovenské mäso a dobytok, a to od chovu cez spracovanie mäsa až po potravinu na stôl, máme zabezpečené veterinárne kontroly, ktoré garantujú bezpečnosť kvality tejto potraviny," vysvetlila Matečná. Či by ho však mali mať reštaurácie povolené predávať, nechcela komentovať. Nie je to vraj otázka na ňu.



Zákaz podávania tepelne nespracovaného mäsa v stravovacích prevádzkach nie je podľa hygienikov nová vec. Hovorí o tom vyhláška z roku 2007. Úrad zdravia odmieta, že by dovtedy podávanie tohto jedla v reštauráciách prehliadal. "Aj v minulosti sa v prípade nedodržania uvedenej legislatívnej požiadavky ukladali miestne príslušnými regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva opatrenia, respektíve finančný postih," povedala Drobová. Pokuta sa môže pohybovať od 150 do 20.000 eur, prihliada sa pritom na závažnosť, spôsob, čas trvania a následky protiprávneho konania. Pri opakovanom porušení možno pokutu zvýšiť až na dvojnásobok.

Prečo sa "tatarák" v reštauráciách podávať nemôže a sushi áno? Sushi nie je mäso, a preto sa naň nevzťahuje vyhláška. Ryby sú totiž charakterizované ako potraviny živočíšneho pôvodu. "V stravovacích zariadeniach sa môže podávať, ale len za predpokladu, že splní ďalšie špecifické požiadavky európskej legislatívy vzťahujúcich sa na ryby," vysvetlila Drobová.

Verejná diskusia o predaji tatárskeho bifteku v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali minulý týždeň hygienici zakázať predávať biftek niektorým reštauráciám, upozornili posledné dni viaceré médiá. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia.