Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: V Bruseli vypočúvali eurokomisára M. Šefčoviča

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič prichádza na vypočúvanie v Európskom parlamente 30. septembra 2019. Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič predstúpil v pondelok v Bruseli, ako prvý z dezignovaných členov budúcej Európskej komisie (EK), pred poslancov Európskeho parlamentu (EP). Ide o súčasť procesu verejných vypočúvaní, ktorého cieľom je preskúmať pripravenosť, schopnosti a morálnu integritu všetkých nominantov na pôsobenie v exekutíve EÚ. Foto: TASR/AP

Šefčovič bol poverený riadením agendy medziinštitucionálnych vzťahov a strategického výhľadu.

Brusel/Bratislava 30. septembra (TASR) - Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič v pondelok popoludní vo svojom úvodnom 15-minútovom prejave v rámci verejného vypočúvania v Európskom parlamente (EP) prezentoval svoje predstavy o tom, ako chce riadiť portfólio, ktoré mu pridelila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Šefčovič bol poverený riadením agendy medziinštitucionálnych vzťahov a strategického výhľadu.

Proces vypočúvania viedol predseda Výboru EP pre ústavné veci (AFCO) a predošlý šéf EP Antonio Tajani. Slovenský eurokomisár priznal, že je preňho veľká česť byť opäť nominovaný do eurokomisie. Pripomenul, že Slovensko si onedlho pripomenie 30. výročie nežnej revolúcie, ktorej hodnotami sa stále riadi, a upozornil na to, že nová exekutíva EÚ sa formuje v období veľkých výziev pre európsku politiku, ekonomiku a tiež obranu.



Podstatnú časť svojho prejavu venoval potrebe posilnených vzťahov medzi eurokomisiou a europarlamentom na základe dôvery a v záujme občanov EÚ. To bolo aj predmetom viacerých následných otázok zo strany poslancov, ktorí dostali priestor na otázky. "Je dôležité, aby Európsky parlament a Európska komisia mali osobitné partnerstvo a mohli sme strategicky spolupracovať s cieľom spoločne prispieť k lepšej budúcnosti Európy," uviedol.

Viacerí europoslanci žiadali od Šefčoviča napríklad podrobnosti v oblasti znižovania byrokratickej záťaže, za čo bude v EK tiež zodpovedný. Šefčovič upozornil na to, že nechce mať "mechanický prístup" pri presadzovaní pravidla "jeden za jeden", čiže jeden zákon dnu, jeden von, a potvrdil, že znižovanie administratívnej záťaže neohrozí súčasné štandardy ochrany v sociálnej oblasti, zdravia a potravín.

Šefčovič avizoval, že chce v prvých dvoch rokoch svojho mandátu navštíviť národné parlamenty všetkých členských krajín EÚ. Hlavnou témou rokovaní má byť lepšia regulácia európskeho práva.

Šefčovič predstúpil v pondelok v Bruseli ako prvý z dezignovaných členov budúcej Európskej komisie pred poslancov Európskeho parlamentu. Ide o súčasť procesu verejných vypočúvaní, ktorého cieľom je preskúmať pripravenosť, schopnosti a morálnu integritu všetkých nominantov na pôsobenie v exekutíve EÚ.

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič prichádza na vypočúvanie v Európskom parlamente 30. septembra 2019. Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič predstúpil v pondelok v Bruseli, ako prvý z dezignovaných členov budúcej Európskej komisie (EK), pred poslancov Európskeho parlamentu (EP). Ide o súčasť procesu verejných vypočúvaní, ktorého cieľom je preskúmať pripravenosť, schopnosti a morálnu integritu všetkých nominantov na pôsobenie v exekutíve EÚ.
Foto: TASR/AP


Šefčovič: V otázke Istanbulského dohovoru budem podporovať von der Leyenovú


Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič neunikol počas pondelňajšieho vypočúvania pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) ani "nepríjemným" otázkam. Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU-OD) mu pripomenul určitú názorovú nekonzistentnosť počas výkonu jeho funkcie v Bruseli a počas marcovej prezidentskej kampane na Slovensku.

Slovenský eurokomisár sa ako prvý postavil pred poslancov štyroch parlamentných výborov v rámci procesu verejného vypočúvania, ktoré musia absolvovať všetci národní nominanti na členstvo v exekutíve EÚ.

Bilčík, ktorý dostal priestor na otázku v mene politickej skupiny Európska ľudová strana (EPP), mu pripomenul, že europoslanci ako priamo volení zástupcovia európskych občanov sa musia pýtať nielen na pracovné skúsenosti a zručnosti komisárov, ale aj na určitú etickú stránku. V tejto súvislosti uviedol, že Šefčovič sa v rámci tímu budúcej predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej prihlásil k jej programu rodovo vyváženého kolégia komisárov a proti rodovej diskriminácii. Zároveň mu pripomenul, že počas prezidentskej kampane na Slovensku sa, naopak, prihlásil k tým, ktorí odmietajú ratifikovať Dohovor Rady Európy proti násiliu na ženách, teda tzv. Istanbulský dohovor.

Šefčovič upozornil, že počas svojho pôsobenia v eurokomisii, keď mal na starosti ľudské zdroje, ako aj svojim celoživotným úsilím mal záujem na tom, aby EÚ išla čo najlepším príkladom v oblasti ochrany práv žien. Pripomenul, že podporil návrh na predlženie partnerskej rodičovskej dovolenky, podieľal sa na otvorení nových škôl a jaslí inštitúcií EÚ a zrovnoprávnil rodičovské príspevky aj pre páry rovnakého pohlavia.

"Bol som prvý, kto stanovil vysoké ambície, ako zabezpečiť zastúpenie žien v najvyšších funkciách v Európskej komisii," dodal Šefčovič.

S odkazom na Istanbulský dohovor, ktorý Slovensko neratifikovalo, uviedol, že bude stáť za rozhodnutiami von der Leyenovej. "Urobím všetko preto, aby som ju podporil v úsilí, aby sa takéto zločiny kategorizovali ako európske zločiny, aby sa zapísali do registra zločinov," spresnil.

Bilčík vyčítal Šefčovičovi aj neochotu odpovedať počas prezidentskej kampane na otázky niektorých médií. Šefčovič v tejto súvislosti uviedol, že sú preňho dôležité hodnoty a odkaz, ktoré so sebou priniesla nežná revolúcia, vrátane rešpektovania nezávislosti médií.

"Komunikujem so všetkými žurnalistami, ktorí o to majú záujem, a pri každom vystúpení," opísal situáciu a dodal, že nepozná také nezávislé médiá, na Slovensku, v Európe či vo svete, s ktorými by odmietol komunikovať.

Šefčovič: Každý híring je iný, dnes som hovoril o spájaní dvoch rôznych agend


V Európskom parlamente (EP) musel v pondelok prezentovať portfólio, ktoré vzniká "na zelenej lúke", a presvedčiť europoslancov, ako sa dá spojiť strategický výhľad s agendou medziinštitucionálnych vzťahov. Týmito slovami zhodnotil slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič svoje vypočúvanie pred členmi štyroch výborov europarlamentu a zástupcami európskych médií.

Šefčovič bol prvý z 26 dezignovaných eurokomisárov, ktorí musia prejsť vypočúvaním pred poslancami EP. V minulosti už viackrát prešiel procesom verejného vypočúvania v EP, má za sebou dva plné mandáty a aj niekoľkomesačné zastupovanie prvého slovenského eurokomisára Jána Figeľa, ako však spresnil, "každý híring je iný", a označil, že špecifikom toho pondelňajšieho bolo aj úsilie presvedčiť europoslancov o prepojení strategického výhľadu s agendou medziinštitucionálnych vzťahov a politickým programovaním Európskej komisie (EK) na budúce päťročné obdobie.

"Bolo vidieť, že mnohí poslanci majú obavy z toho, ako budem pristupovať k znižovaniu administratívnej záťaže. Tieto otázky mi dali zabrať, ale dúfam, že som ich presvedčil, že to chceme robiť rozumne a bez toho, aby sme znižovali štandardy napríklad v oblasti sociálnych záležitostí Európanov," opísal situáciu.



Pripomenul, že o výsledku jeho vystúpenia budú ešte v priebehu pondelňajšieho večera rozhodovať predstavitelia štyroch pracovných výborov a výsledok vypočutia by mali oznámiť v utorok dopoludnia.

Viacero otázok počas trojhodinového vypočúvania bolo aj na adresu strategického výhľadu, čo je celkom nové portfólio. Šefčovič spresnil, že do veľkej miery bude záležať na ňom, ako ho "naformátuje" a akú dá podobu tejto agende, aby ju urobil príťažlivou tak pre svojich kolegov v eurokomisii, ako aj pre poslancov EP.

"Som rád, že nová predsedníčka eurokomisie tomu dáva takú veľkú príležitosť. Uvedomuje si dobre, že ak nezachytíme tie trendy dnes, tak o päť alebo desať rokov môže byť už neskoro. Tak, ako to vidíme pri elektromobilite, platiť to bude aj pre iné strategické trendy. Aj toto sa budem snažiť vniesť do europarlamentu a verím, že to poslancov zaujme, lebo spoločne budeme vytvárať to, ako bude Európa vyzerať o desať a viac rokov," povedal Šefčovič slovenským médiám. Pred europoslancami však túto črtu ešte viac zdôraznil, keď pripomenul, že kroky EÚ v najbližšej budúcnosti určia jej ďalší vývoj pre celé storočie.

Šefčovič opakovane zdôrazňoval význam úzkeho partnerstva medzi EP a exekutívou EÚ, pričom sa do debát medzi ním a poslancami dostala aj otázka registra transparentnosti. V tejto súvislosti pripomenul, že keď prvýkrát ako člen EK modernizoval register transparentnosti (2009 - 2014), tak bola snaha, aby sa s predstaviteľmi a zamestnancami eurokomisie stretávali len tí, ktorí sa dobrovoľne zaregistrovali v tomto registri a jasne uviedli, ako sú financovaní a pre koho pracujú.

"To platí pre lobistov, nezávislé organizácie, priemyselné združenia a dokonca aj pre výskumné inštitúty. Toto sa dobre ujalo a funguje to. Problémom je, že tieto pravidlá rešpektuje len Komisia, a malo by veľký význam, keby sa nimi riadil aj Európsky parlament a takisto aj Rada," vysvetlil situáciu. Priznal, že toto bude preňho výzva do budúcnosti práve v oblasti medziinštitucionálnych vzťahov, za ktorú bude po 1. novembri v novej exekutíve EÚ zodpovedať.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)