Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NAKA rozbila drogovú zločineckú skupinu, zadržala päť osôb a drogy

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Ivanič

Počas domových prehliadok polícia zaistila 141.000 eur v hotovosti a 31 kilogramov prekurzorov, ktoré by stačili na výrobu 6,6 kilogramu metamfetamínu v hodnote 200.000 eur.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila 19 osôb v súvislosti s drogovou trestnou činnosťou, päť osôb zadržala. Počas domových prehliadok polícia zaistila 141.000 eur v hotovosti a 31 kilogramov prekurzorov, ktoré by stačili na výrobu 6,6 kilogramu metamfetamínu v hodnote 200.000 eur. Informoval o tom vo štvrtok hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

"V tomto prípade národná protizločinecká jednotka v súčinnosti s národnou protidrogovou jednotkou vykonávala operatívno-pátraciu činnosť v Trnavskom a Bratislavskom kraji. Jej výsledkom bolo zadokumentovanie drogovej trestnej činnosti zločineckej skupiny, operujúcej prevažne v mestách Sereď, Galanta, Trnava a v ich okolí. Zorganizovala preto policajnú akciu Venal," ozrejmil hovorca.

Podľa polície mali členovia skupiny od roku 2015 zabezpečiť viac ako 2500 kilogramov prekurzorov, teda tabletiek, v hodnote približne 4,8 milióna eur. Slivka ozrejmil, že by sa z nich dalo vyrobiť približne 480 kilogramov metamfetamínu v hodnote 16,8 milióna eur.

"Obvineným za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na päť až desať rokov. V prípade drogovej trestnej činnosti na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie," uviedol hovorca. Pre piatich zadržaných obvinených podľa jeho slov žiada vyšetrovateľ väzbu. "Niektorí už vo väzbe alebo vo výkone trestu sú za inú trestnú činnosť," doplnil.