Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

NAKA mala zadržať obvineného riaditeľa SIS

Na snímke riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč. Foto: TASR - Martin Baumann

Vzhľadom na prebiehajúce úkony trestného konania nebudeme v súčasnej dobe poskytovať bližšie informácie, uviedli z Prezídia Policajného zboru.

Bratislava/Žilina 18. augusta (TASR) - Národná kriminálna agentúra (NAKA) mala v piatok zadržať riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala A. obvineného v rámci akcie Rozuzlenie. Ten prišiel po 10.00 h vypovedať na pracovisko NAKA v Žiline. Informujú o tom viaceré médiá aj predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko potvrdil pre TV Markíza, že vyšetrovateľ po vykonaní výsluchu zadržal obvineného z kolúzneho dôvodu. Vyšetrovateľ sa teda obával, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie.

"Vzhľadom na prebiehajúce úkony trestného konania nebudeme v súčasnej dobe poskytovať bližšie informácie," uviedli z Prezídia Policajného zboru.

K otázkam sa bližšie nevyjadrila ani SIS. "Slovenská informačná služba vzala na vedomie výsledky prvotných procesných úkonov orgánov činných v trestnom konaní. S cieľom nezasahovať do priebehu trestného konania v tomto štádiu sa SIS nebude k veci vyjadrovať," skonštatovala jej hovorkyňa Zuzana Morávková pre TASR.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok (17. 8.) obvinila viacero osôb. Obvinenie Aláča a ďalších štyroch osôb sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.