Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Na festivale Starmus vystúpia nielen hudobníci, ale aj astronauti

Na snímke zľava laureát Nobelovej ceny za fyziku Michel Mayor, spoluzakladateľ festivalu Garik Israelian a francúzsky hudobník a skladateľ Jean-Michel Jarre počas predstavenia osobností festivalu vedy a umenia STARMUS 2024. V Bratislave 11. októbra 2023. Foto: TASR Pavel Neubauer

Okrem hudobného sprievodu bude na festivale mnoho prednášok a panelových diskusií.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Budúcoročný festival Starmus, ktorý sa bude konať v Bratislave, spojí vedu, umenie aj hudbu. Vystúpia na ňom legenda elektronickej hudby Jean-Michel Jarre, kapela The Offspring aj viacero laureátov Nobelovej ceny. Päťdňový festival sa začne 12. mája 2024 a jeho súčasťou bude aj odovzdávanie Medaily Stephena Hawkinga či Škola astrofotografie. O programe na stredajšej tlačovej konferencii informoval zakladateľ festivalu Garik Israelian.

Priblížil, že z vedeckých hostí zatiaľ účasť potvrdilo osem laureátov Nobelovej ceny, medzi nimi napríklad Michel Mayor a Donna Strickland. Ďalšími rečníkmi budú astronauti Chris Hadfield, bývalý veliteľ medzinárodnej vesmírnej stanice ISS, či Charlie Duke, ktorý bol súčasťou misie Apollo 16 a kráčal po mesiaci. Účasť potvrdili aj Pietro Barabaschi, ktorý buduje najväčší fúzny reaktor na svete, psychológ a kognitívny vedec zameriavajúci sa na umelú inteligenciu Gary Marcus či bývala prezidentka Írska a prezidentka organizácie The Elders Mary Robinson.

Na snímke zľava spoluzakladateľ festivalu Garik Israelian, francúzsky hudobník a skladateľ Jean-Michel Jarre a generálny riaditeľ spoločnosti ESET Richard Marko počas predstavenia osobností festivalu vedy a umenia STARMUS 2024. V Bratislave 11. októbra 2023.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Okrem hudobného sprievodu bude na festivale mnoho prednášok a panelových diskusií. Súčasťou je aj slávnostné odovzdávanie Medaily Stephena Hawkinga, ktorú v minulosti dostali napríklad Jane Goodall, Elon Musk, Neil deGrasse Tyson alebo Hans Zimmer. Ďalším sprievodným podujatím je Škola astrofotografie, kde sa návštevníci dozvedia najnovšie poznatky o fotografovaní nočnej oblohy, priblížil Israelian.

Starmus je medzinárodný festival vedy, umenia a hudby a témou siedmeho ročníka je budúcnosť našej planéty. Ako pripomenul Israelian, vedecké poznatky nám umožňujú robiť informované rozhodnutia, veda podporuje kritické myslenie a poháňa inovácie.