Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Po kalamite je na severe Slovenska bez elektriny ešte 700 domácností

Vietor pováľal stromy na zjazdovky v stredisku Jasná v Nízkych Tatrách, 11. decembra 2017. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Údržbári a montážnici ešte stále pracujú pri Oravskej priehrade. Opravujú vedenie vysokého napätia, na ktoré v utorok spadlo asi sto stromov.

Žilina 13. decembra (TASR) – Na severe Slovenska bolo v stredu večer bez elektrickej energie zhruba 700 odberných miest Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie (SSE-D) a ich počet sa priebežne znižuje. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Distribútor podľa neho počíta s tým, že do stredy večera by mohli mať elektrinu všetci. "Pochopiteľne, nedá sa to stopercentne zaručiť," uviedol Gejdoš.

"Údržbári a montážnici ešte stále pracujú pri Oravskej priehrade. Opravujú vedenie vysokého napätia, na ktoré v utorok (12.12.) spadlo asi sto stromov. Niektoré betónové stĺpy sa polámali, iné zostali silno poškodené. Rovnako sa pracuje aj v niektorých obciach na hornej Orave, napríklad v Oraviciach alebo v Zákamennom," doplnil hovorca SSE-D.

V Zákamennom došlo v stredu dopoludnia navyše aj k dopravnej nehode, pri ktorej narazil kamión do stĺpa vysokého napätia. "Pracovníkom SSE-D sa však v krátkom čase podarilo dotknuté územie prezásobiť elektrinou z inej vetvy vedenia. Oprava podperného bodu môže vďaka tomu pokračovať bez toho, aby výraznejšie obmedzovala odberateľov. Okrem Oravy sú opravy ešte aj vo Vrátnej doline, kde sa v utorok niekoľko hodín nedalo dostať," dodal Gejdoš.

"Aj keď niektoré náročnejšie práce sa budú robiť pravdepodobne aj vo štvrtok (14.12.) alebo v nasledujúcich dňoch, s dodávkou elektriny by už nemali byť výraznejšie problémy. Odberné miesta sa budú dať zásobovať z iných, už opravených liniek. Pracovníci SSE-D budú aj naďalej pripravení v prípade potreby vyraziť k poruchám v plnom nasadení. V posledných dňoch dokázali, že si vedia poradiť aj s mimoriadne zložitými prípadmi na rozsiahlom území," uzavrel hovorca SSE-D.