Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na hlavných dopravných koridoroch v SR by mali vzniknúť LNG stanice

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Cieľom projektu je priniesť novú infraštruktúru čerpacích staníc CNG a LNG na hlavných koridoroch v SR, bezpečné a ekonomicky výhodné palivá CNG a LNG a tiež zelenú mobilitu pre Slovensko.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Na hlavných dopravných koridoroch na Slovensku by mali vzniknúť tri čerpacie stanice na skvapalnený zemný plyn (LNG). Uviedol to Peter Mozolák zo spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ktorý je manažérom projektu fueLCNG.

Z lokalizačného hľadiska vyšli ako najvhodnejšie tri umiestnenia na hlavných koridoroch. "Jedno miesto bude na diaľnici D2, ideálne Sekule, druhé miesto bude na diaľnici D1 v trase Bratislava – Žilina a tam, pokiaľ sa podarí, tak to bude diaľničné odpočívadlo Zeleneč, a posledná bude na východnom Slovensku, odpočívadlo Levoča," priblížil Mozolák.

Na tieto projekty sa podľa neho podarilo získať aj prostriedky z Európskej únie (EÚ). "Európska únia sa snaží harmonizovať trh s LNG stanicami, preto podporuje tieto projekty a preto na tých hlavných koridoroch budú vznikať postupne stanice, ktoré dokážu obslúžiť dopravcov na ich dopravných trasách," skonštatoval.

Cieľom projektu fueLCNG je priniesť novú infraštruktúru čerpacích staníc CNG a LNG na hlavných koridoroch v SR, bezpečné a ekonomicky výhodné palivá CNG a LNG a tiež zelenú mobilitu pre Slovensko.