Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Horami sa prehnal orkán, stovky domácností sú bez elektriny

Ilustračné foto Foto: TASR - Andrej Galica

So silným vetrom treba počítať v najbližších dňoch na celom území Slovenska.

Demänovská dolina 11. decembra (TASR) – V nedeľu (10.12.) večer zaznamenal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na Chopku extrémne vysokú priemernú rýchlosť vetra o sile orkánu, ktorá zapríčinila kalamitný stav v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry. Ako TASR informovala hovorkyňa spoločnosti Tatry mountains resort (TMR) Zuzana Fabianová, severná aj južná časť strediska bude v pondelok uzatvorená.

„Pracujeme na odstraňovaní následkov včerajšej večernej kalamity,“ ozrejmila Fabianová a dodala, že práce sú obmedzené pretrvávajúcim nárazovým vetrom, pričom hrozí riziko padania stromov aj počas pondelka. Hovorkyňa doplnila, že bude informácie aktualizovať podľa vývoja situácie.

Informácie z facebookovej stránky SHMÚ hovoria o tom, že momentálne podmienky na Chopku sú extrémne. Stále je tam aj pomerne silný mráz s teplotou v čase orkánu mínus 14,5 stupňa Celzia, čo predstavuje pocitovú teplotu mínus 32 stupňov Celzia.


Veľmi silný vietor bude na horách podľa informácií SHMÚ aj v utorok (12.12.).



Silný vietor v Stupave zlomil vianočný strom


Silný vietor poškodil vianočný strom na Námestí sv. Trojice v Stupave. Ten sa pod náporom vetra zlomil v kmeni. Informuje o tom mesto na sociálnej sieti.

Pracovníci stupavských Verejnoprospešných služieb strom zabezpečili. "Po orezaní a skrátení ho osadia v priaznivejšom počasí, pravdepodobne v utorok (12.12.), späť na svoje pôvodné miesto," informuje samospráva.



Zverovka: Popadané stromy zablokovali autá, ľuďom pomohla HZS a hasiči


Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) v Západných Tatrách pomáhali v nedeľu (10.12.) podvečer posádkam áut, ktoré na ceste medzi Zverovkou a Zubercom zablokovali popadané stromy.

Stromy popadali pod vplyvom silného vetra a zablokovali viaceré vozidlá, čím bola ohrozená bezpečnosť posádok. "Na pomoc uviaznutým osobám boli okrem príslušníkov HZS vyslaní aj príslušníci Hasičského a záchranného zboru. Nakoľko bol vietor veľmi silný a bola ohrozená bezpečnosť nielen uviaznutých osôb v autách, ale aj samotných záchranných zložiek, pílenie stromov bolo prerušené," informuje HZS na svojej internetovej stránke.

"Pätnásť osôb, vrátane detí, záchranári evakuovali z áut a noc prečkali v Dome HZS na Zverovke. Cestu sa spoločnými silami záchranných zložiek podarilo sprejazdniť až v ranných hodinách," uviedla HZS.

Na severe stredného Slovenska je bez elektriny už len 70 odberných miest SSE-D



Na severe stredného Slovenska bolo v dôsledku silného vetra v pondelok popoludní bez elektrickej energie už len 70 odberných miest Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie (SSE-D). TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Doplnil, že ide o odberné miesta v osade Štefanová vo Vrátnej doline, v Tvrdošíne a v Blatnici pri Martine. "Ak sa nestane nič mimoriadne, elektrikári by mali pripojiť všetkých odberateľov počas najbližších hodín. Momentálne je situácia na strednom Slovensku v súvislosti s poruchami elektrického vedenia pokojná a pod kontrolou. Ako sa bude vyvíjať do večera a počas noci, bude závisieť najmä od vetra, dažďa a prípadného sneženia," uviedol Gejdoš.

Silný nárazový vietor a popadané stromy spôsobili podľa neho na severe stredného Slovenska za posledných 24 hodín výpadky elektriny na viac ako 30.000 odberných miestach a poruchy tak získali status kalamity. "Situácia sa začala komplikovať v nedeľu (10.12.) večer, keď začal fúkať na severe stredného Slovenska silný vietor. Poruchy postupne pribúdali najmä na Orave a v Terchovej. O 23. hodine sme registrovali bez elektriny asi 2600 domácností. Ráno o 7. hodine ich bolo už len 550, ale počas dnešného dopoludnia počet opäť stúpol na 3500. Vtedy boli najviac postihnuté lokality na hornej Orave, dolnom Liptove a na Horehroní. Pracovníci SSE-D však vďaka rýchlemu nasadeniu odstránili väčšinu porúch počas dvoch hodín," dodal Gejdoš.


Jasnú zasiahla silná víchrica, turisti čakajú, či sa situácia upokojí



Obyvateľov i návštevníkov Demänovskej Doliny v nedeľu prekvapila prudká zmena počasia. Pôvodne slnečné ráno vystriedala víchrica, ktorá lámala stromy, poškodila zariadenie tamojšieho lyžiarskeho strediska, chaty aj autá. Cestu do doliny museli večer hasiči pre popadané stromy dočasne uzavrieť, stredisko Jasná je z dôvodu odstraňovania kalamity taktiež dočasne zatvorené.

"Od rána v priebehu asi štyroch hodín, čiže okolo jednej, sa začal meniť vietor na juhozápadný a následne sa premenil na víchricu," uviedol bývalý starosta Demänovskej Doliny Jakub Vojtek a dodal, že výsledkom je táto kalamita. Prvé stromy podľa neho začali padať o 19. hodine.

Okolo deviatej večer bol bývalý starosta skontrolovať situáciu. "Už tu aktívne zasahovali tri hliadky požiarnikov, ktorí Demänovskú dolinu prakticky zachránili," podotkol.

Vedúci prevádzkovo-technického oddelenia na Okresnom riaditeľstve Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Liptovskom Mikuláši Tibor Gärtner vysvetlil, že Demänovská dolina je náchylná na silné prúdenie vetra, a z tohto dôvodu tu často padajú stromy. "Zásah je náročný, pretože stromy nie sú spadnuté klasicky, ale sú rôzne prekrížené cez seba a cez zvodidlá, takže pílenie je veľmi náročné," informoval a doplnil, že pokiaľ spadne len jeden strom, cesta môže byť prejazdná za 10 až 15 minút, no keď ich popadá viac, zásah sa časovo predĺži.

Za lyžovačkou do Jasnej pricestoval aj Jaroslav z Popradu. Kalamitné počasie ho zatiaľ neodradilo a dúfa, že si do konca týždňa ešte zalyžuje. "Víchrica začala už večer, no ešte sme stihli zo svahu bezpečne doraziť na hotel," skonštatoval.

Bývalý starosta Demänovskej Doliny si myslí, že najväčším nepriateľom prírody je samotný človek, ktorého neuváženou ťažbou a odlesňovaním sa otvorili takzvané voľné koridory, kde sa potom vyvracali stromy. "Nie som síce lesník, ale je vidno, že značná časť stromov je už zospodu nahnitá, čiže sú oslabené. Preto sa vyvracali odspodu," uzavrel.

Podľa informácií z facebookovej stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) by mal silný vietor v horských oblastiach pokračovať ešte aj v túto noc.


Vietor v Jasnej poškodil snežné delá a zastavil lanovky, škody sa môžu zvyšovať


Zamestnanci strediska Jasná Nízke Tatry v týchto chvíľach pracujú na odstránení následkov veternej kalamity, ktorá v nedeľu (10.12.) večer zasiahla Chopok. Vietor pováľal stromy na zjazdovky a parkoviská, v stredisku evidujú poškodené snežné delá aj zabezpečovacie systémy na lanových dráhach.

Hovorkyňa Tatry Mountains Resort (TMR) Zuzana Fabianová pre TASR uviedla, že vzhľadom na stále silnejúci nárazový vietor sa škody môžu zvyšovať. „Dnes sú lanovky a zjazdovky v celom stredisku mimo prevádzky, v záujme bezpečnosti, nakoľko hrozí riziko padania stromov, upozorňujeme návštevníkov, aby do strediska nejazdili,“ povedala.

Momentálne ešte nie je s určitosťou jasné, kedy bude stredisko pripravené na opätovné spustenie prevádzky, no v prípade zlepšenia počasia sú vyhliadky pozitívne. „Ak nebude pretrvávať nárazový vietor a my dokážeme odstrániť všetky následky a škody, v utorok by mohol byť v stredisku obmedzený režim prevádzky a v stredu by Jasná mohla byť opäť v plnej prevádzke,“ vysvetlila hovorkyňa.

Informácie o aktuálnom vývoji situácie budú priebežne aktualizované prostredníctvom strediskových webstránok.

Silný vietor je na celom Slovensku, v Tatrách platí 3. výstražný stupeň


Na hrebeňoch Tatier platí výstraha tretieho stupňa pred vetrom. Vydal ju Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), a to pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. Vietor tu môže miestami v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 160 - 185 km/h.

"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," upozorňuje SHMÚ na svojej webovej stránke.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy pred silným vetrom, 11. december 2017.
Foto: www.shmu.sk

So silnejším vetrom však treba počítať v najbližších dňoch na celom území Slovenska. Druhý výstražný stupeň platí pre niektoré severnejšie okresy stredného Slovenska. Konkrétne ide o okresy Námestovo, Žilina, Dolný Kubín, Martin, Ružomberok, Turčianske Teplice a Banská Bystrica, kde by mohol vietor v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 135 - 160 km/h. Pre zvyšok územia platí prvý stupeň výstrahy.

Vietor ale nie je jediný, ktorý potrápi územie Slovenska. V pondelok si treba zároveň v Banskobystrickom, Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji dávať pozor aj na poľadovicu a vytváranie snehových jazykov a závejov.

V súčasnosti by mali byť všetky diaľničné úseky a rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, na strednom a východnom Slovensku je pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu. Obdobná situácia je aj na viacerých horských priechodoch s čerstvým, utlačeným alebo zľadovateným snehom, sú však zjazdné.

Informuje o tom webový portál zjazdnost.sk, pričom Slovenská správa ciest upozorňuje na zľadovatený sneh v okolí Stakčína (okres Snina) a snehové jazyky a záveje vo vyšších polohách v okresoch Prešov, Sabinov, Poprad, Kežmarok a Levoča. Pre vozidlá nad desať metrov sú uzatvorené horské priechody Vernár, Donovaly, Šturec, Šútovce a Vrchslatina a tiež cesta II/529 smerom do Brezna.



Hasiči na Liptove do noci odstraňovali z ciest množstvo popadaných stromov


Extrémne silný vietor spojený so snežením, ktorý sa v nedeľu (10.12.) vo večerných hodinách prehnal niektorými obcami a mestami na Liptove, zamestnal množstvo hasičov. Tí odstraňovali popadané stromy hneď v niekoľkých postihnutých oblastiach.

Veterná smršť najviac zasiahla Demänovskú Dolinu, kde bolo neprejazdných hneď niekoľko úsekov, cestu museli dokonca na chvíľu uzatvoriť. Podľa riaditeľky Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Liptovskom Mikuláši Evy Krajčiovej zasahovali hasiči až do 22.15 h, aby situáciu dostali pod kontrolu. „Cesta je momentálne sprejazdnená, pri niektorých chatách ešte zostalo niekoľko popadaných stromov, ktoré si vyžadujú použitie inej techniky. Určite vzniklo aj viacero škôd na majetku, pretože padajúce stromy poškodili aj autá,“ povedala pre TASR. Doplnila, že hasiči večer zasahovali aj vo Vyšnej Boci, kde boli nahlásené dve udalosti.

Cestári museli v pondelok ráno približne na hodinu z oboch strán uzatvoriť horský priechod Čertovica, nakoľko bolo potrebné z vozovky odstrániť sneh a záveje. Podľa informácií z oficiálnej internetovej stránky Slovenskej správy ciest (SSC) sú však momentálne všetky úseky zjazdné, vozovky sú prevažne pokryté vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do troch centimetrov. „Na cestách I/72 Čertovica - Kráľová Lehota je na vozovke čerstvý sneh hrúbky päť až desať centimetrov,“ informovala SSC. Pozor si treba dať na horskom priechode Huty, kde je na ceste zľadovatený sneh do troch centimetrov.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na pondelok výstrahu prvého stupňa pred vetrom pre Žilinský kraj. V Ružomberskom okrese sa silný vietor vyskytne ojedinele až do utorka (12.12.). Na horách v kraji platí výstraha druhého a tretieho stupňa.

Horská záchranná služba upozorňuje na zvýšenú lavínovú hrozbu


Horská záchranná služba (HZS) očakáva v priebehu pondelka na horách silný vietor, ktorý by mal popoludní dosahovať v najvyšších polohách silu víchrice. Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách platí pre vyššie polohy tretí stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V nižších polohách a v ostatných pohoriach pretrváva mierne nebezpečenstvo.

Podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie HZS pripadlo za poslednú periódu až 20 centimetrov nového prachového snehu, ktorý bol previaty a uložil sa na záveterné svahy.

Snehová pokrývka na horách má formu nestabilných snehových dosiek, vankúšov a prevejov. „V týchto miestach je možné mechanicky uvoľniť lavínu už pri malom dodatočnom zaťažení. V niektorých prípadoch sú možné aj spontánne lavíny,“ upozornil Sedlák a dodal, že pravdepodobnosť zosuvov snehu sa vplyvom silnejúceho vetra zvyšuje.

Hasiči v Žilinskom kraji zasahovali v súvislosti so silným vetrom 20-krát


V Žilinskom kraji zasahovalo v súvislosti s mimoriadne silným nárazovým vetrom od nedeľňajšieho (10.12.) večera 20-krát celkom 37 hasičov. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Vo väčšine prípadov podľa nej hasiči zasahovali pre stromy, ktoré spadli na cestu, drôty elektrického vedenia a zaparkované vozidlá. "V jednom prípade boli hasiči po siedmej hodine večer vyslaní na Čutkovskú ulicu v Ružomberku, kde sa pod náporom vetra zrútil približne 30-metrový vianočný strom," uviedla Farkasová s tým, že pri páde stromu sa nikto nezranil.



Hasiči v Prešovskom kraji mali v súvislosti s počasím niekoľko menších zásahov


Hasiči v Prešovskom kraji mali v súvislosti s počasím v noci z nedele na pondelok niekoľko menších zásahov. Odstraňovali aj požiare sadzí v komíne.

Ako TASR informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove, spadnutý strom odstraňovali príslušníci v okrese Bardejov, Poprad a Svidník, spadnutý stĺp zas v Podhradíku pri Prešove. Tri zapadnuté autá vyťahovali v okrese Kežmarok – Spišská Stará Ves, Rakúsy a Ľubica. Skoro ráno zasahovali aj pri dvoch dopravných nehodách jedného motorového vozidla – Zborov v okrese Bardejov a Rakúsy v okrese Kežmarok. Obe boli bez zranení.

Okrem toho riešili aj požiar sadzí v komíne v obci Belá nad Cirochou v okrese Snina a v Lendaku v okrese Kežmarok, v nedeľu (10.12.) podvečer aj v okrese Sabinov a Stará Ľubovňa. Zamestnal ich aj menší požiar stodoly v obci Šuňava v okrese Poprad.