Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Na cenu Krištáľové krídlo za rok 2018 nominovali tridsať osobností

Na snímke zľava jazzový hudobník, člen poroty Krištáľového krídla v kategórii hudba Ľuboš Šrámek, slovenská športová strelkyňa, nominovaná v kategórii šport Zuzana Rehák Štefečeková, autorka a producentka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová, predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko a predseda Veľkej poroty Krištáľového krídla Gabriel Csollár, startupistka, nominovaná v kategórii Inovácie a startupy Veronika Osvaldová a sochár, nominovaný v kategórii výtvarné umenie Ján Ťapák počas tlačovej konferencie pri príležitosti 22. ročníka odovzdávania cien Krištáľové krídlo 22. januára 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Organizátori dostali skoro 600 návrhov osobností na ocenenie, na základe posúdenia a rozhodnutia poroty získalo nominácie 29 osobností, dve hudobné skupiny a jeden športový tím.

Bratislava 22. januára (TASR) - Dvadsiaty druhý ročník oceňovania najvýznamnejších osobností Slovenska sa nezadržateľne blíži. O laureátoch Krištáľového krídla za rok 2018 sa rozhodne v nedeľu 27. januára v Novej budove Slovenského národného divadla. Slávnostný galavečer odvysiela v priamom prenose o 20.30 h Jednotka RTVS. Záštitu nad podujatím prevzal predseda vlády SR Peter Pellegrini.

Organizátori dostali skoro 600 návrhov osobností na ocenenie, na základe posúdenia a rozhodnutia poroty získalo nominácie 29 osobností, dve hudobné skupiny a jeden športový tím. Na ocenenie za celoživotné dielo dostala porota v tomto ročníku 48 návrhov.

O nominovaných v desiatich kategóriách hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry rozhodli odborné poroty v tajnom hlasovaní. Prestížne ocenenie tak majú na dosah skupiny IMT Smile a Hex, publicista Gregor Martin Papucsek, operný spevák Miroslav Dvorský, paralympijské zjazdárky Henrieta Farkašová a Natália Šubrtová, speváčka Katarína Knechtová a ďalšie osobnosti. Známa je už laureátka mimoriadnej ceny za celoživotné dielo. Tú si v tomto ročníku prevezme MUDr. Kristína Križanová, odborníčka pre paliatívnu medicínu na Slovensku.

Slávnostný 22. ročník prinesie divákom okrem nových laureátov aj príjemný kultúrny zážitok. Hostiteľmi galavečera sú Karin Haydu a Libor Bouček. V sprievode Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod vedením dirigenta Adriana Kokoša v programe vystúpia Andrea Zimányiová, Carmel Paradise, Monika Bagárová, Miroslav Žbirka a Katarína Knechtová, tanečná skupina Old School Brothers, známe hudobné zoskupenie Janoska Ensemble. Režisérom galavečera je Nikita Slovák.

„V tomto roku pribudla kategória Inovácie a startupy. Akceptovala som názor mladých ľudí, ktorí mi o tom začali rozprávať. Zoznámila som sa so startupistami, ktorí mi o tom veľa rozprávali. Predstavíme Slovensku úspešných mladých ľudí, ktorí majú energiu, zdroje, informácie a chuť pracovať na svojom zdokonaľovaní, sú otvorení novým myšlienkam a nápadom,“ povedala pre TASR autorka a producentka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová.

„Zatiaľ sú všetky obálky zapečatené. Otvoria sa až krátko pred začiatkom galavečera za prítomnosti predsedov jednotlivých porôt a médií. Porotcovia mali dosť ťažkú pozíciu, celkovo bolo 600 nominácií, teší nás, že prišlo veľa nominácií práve od laickej verejnosti, to znamená, že majú záujem o to, ktoré osobnosti budú oceňované tak významným ocenením, ako je Krištáľové krídlo. Rozhodovanie je štandardne vždy ťažké. Záleží potom od svedomia každého porotcu, pre ktorého nominanta sa prikloní a ktorý nakoniec získa najviac bodov,“ uviedol pre TASR predseda Veľkej poroty Krištáľového krídla Gabriel Csollár.

„Takúto sošku ešte doma nemám, myslím si, že celkovo je táto anketa, že nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa. Je pre mňa veľmi cenné, že som sa prvýkrát dostala medzi návrhy na laureátov. Rok 2019 bude pre mňa samostatným rokom, je super, že nemáme tlak na získanie olympijskej miestenky, ktorú som už získala. Ale po zhliadnutí programu, na ktorom sme sa dohodli s trénerom, sa ma môj muž pýtal, či som náhodou nehovorila, že bude voľnejší rok vďaka miestenke. Okrem mája máme v každom mesiaci svetový pohár, európske hry, majstrovstvá sveta aj Európy, finále svetového pohára, sezóna začína koncom februára a skončí na konci októbra,“ doplnila pre TASR Zuzana Rehák Štefečeková, nominovaná v kategórii šport.

Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odbore mimoriadny úspech. Ocenenie je udeľované od roku 1997 v rôznych oblastiach hospodárskeho, spoločenského, kultúrneho, športového a verejného života.