Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Envirorezort: V SR bude sídliť sekretariát lokality UNESCO

Ilustračná snimka. Foto: TASR Milan Kapusta

Päť komponentov lokality UNESCO je na severovýchode Slovenska: Havešová, Rožok, Stužica - Bukovské vrchy, Vihorlat a Udava.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Na Slovensku bude sídliť Stály sekretariát lokality svetového prírodného dedičstva UNESCO. Jeho zriadenie spečatili podpisom medzinárodnej dohody zástupcovia Slovenska a Rakúska. Úrad začne fungovať od 1. januára 2024. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák.

Úlohou úradu bude poskytovať odbornú pomoc, vytvoriť potrebné podmienky a základňu pre medzinárodnú spoluprácu so zmluvnými krajinami, ďalšími štátnymi inštitúciami, akademickou obcou a mimovládnymi organizáciami pri ochrane lesov zaradených do lokality svetového prírodného dedičstva. "Slovensko prevezme pozíciu lídra v riadení lokality svetového prírodného dedičstva UNESCO "Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy", ktorá je aktuálne najväčšou sériovou lokalitou, zapísanou na zozname svetového prírodného dedičstva s 94 komponentmi v 18 krajinách Európy," uviedol Ferenčák.

Podstatou národných parkov a všetkých chránených území je podľa štátnej tajomníčky MŽP Kataríny Butkovskej ochrana bohatej, jedinečnej a nenahraditeľnej prírody. "Všetky naše kroky smerujú k tomu, aby sme tieto vzácne lokality odovzdali nasledujúcim generáciám v lepšom stave, v akom sme ich zdedili my. Teší ma, že dohliadať na to má práve nový úrad," poznamenala.

Päť komponentov lokality UNESCO je na severovýchode Slovenska: Havešová, Rožok, Stužica - Bukovské vrchy, Vihorlat a Udava. Z toho prvé tri lokality pralesov sa nachádzajú na území Národného parku Poloniny. Podľa Ferenčáka pokrýva takmer 4000 hektárov najprísnejšie chránených vzácnych bukových pralesov s nárazníkovou zónou veľkosti ďalších takmer 15.000 hektárov.

"Ďalším nevyhnutným krokom, ktorý súvisí s ochranou mimoriadnej lokality svetového významu aj na území Národného parku Poloniny, je prijať zonáciu. Práve tá nastaví jasné a predvídateľné pravidlá rozvoja tohto výnimočného chráneného územia a zároveň naštartuje ekonomický rozvoj regiónu,"
poukázal hovorca.

Karpatské bukové pralesy zapísané na Zoznam svetového dedičstva boli v júni 2007 ako ukážka zvyškov pralesov v cezhraničnom regióne Slovenska a Ukrajiny.