Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Island odkúpil prebytočné emisné kvóty od SR za takmer 2,4 milióna eur

Na snímke minister životného prostredia SR Milan Chrenko. Foto: TASR Jakub Kotian

Správu o odkúpení nadbytočných emisných kvót oznámil minister životného prostredia Milan Chrenko počas pracovnej cesty na Islande.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Islandské ministerstvo životného prostredia odkúpilo od Slovenska prebytočné emisné kvóty za takmer 2,4 milióna eur. Celkovo bude predaných 3,4 milióna kvót. Výnos pôjde na zvyšovanie energetickej účinnosti verejných budov. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Výnosy z predaja sú príjmom Environmentálneho fondu. "Slovensku sa podarilo vyrokovať cenu na úrovni 0,70 eura za kvótu, ktorá sa vzhľadom na nadbytok u drvivej väčšiny krajín Kjótskeho dohovoru považuje za mimoriadne výhodnú," priblížil envirorezort. Nadbytočné emisné kvóty boli pre Slovensko pridelené na roky 2013 až 2020.

Správu o odkúpení nadbytočných emisných kvót oznámil minister životného prostredia Milan Chrenko počas pracovnej cesty na Islande. Slovenská delegácia tam rokovala o opatreniach na znižovanie emisií skleníkových plynov, najmä prostredníctvom využívania geotermálnej energie. "Island dokázal, že aj malý štát môže efektívne využívať svoj energetický potenciál v prospech obyvateľov a celej ekonomiky. Všetky domácnosti ostrova sú prakticky vykurované zemským teplom. Island je tak príkladom ako možno za pár desiatok rokov úplne reformovať svoju energetiku," poznamenal Chrenko.

Slovensko v súčasnosti využíva geotermálnu energiu na vykurovanie iba na pár lokalitách. Z udržateľnej kapacity, ktorá je na úrovni približne 3200 megawatt, tepelný výkon podľa MŽP dosiahol vlani vyše 80 megawattov.

Šéf envirorezortu počas cesty absolvuje rokovanie s riaditeľkou Agentúry pre životné prostredie Islandu a riaditeľkou Energetickej agentúry. Slovenskú delegáciu prijme aj prezident Islandu Gudni Thorlacius Jóhannesson.