Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva pokračuje v centrálnom obstarávaní pre nemocnice

Ilustračná snímka Foto: TASR

Ministerstvo predpokladá, že v jednotlivých kategóriách budú súťažiť vždy minimálne štyria dodávatelia.

Bratislava 20. januára (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva pokračuje v centrálnom nákupe techniky a vybavenia pre nemocnice. Po CT prístrojoch finišuje s prípravou centrálneho obstarávania nemocničných lôžok a RTG techniky - mamografov, angiografov, digitálnych röntgenov a MR prístrojov. Prostredníctvom tlačovej správy to dnes oznámil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Ministerstvo tak podľa jeho slov pokračuje v zavádzaní opatrení, ktoré zvyšujú efektivitu a transparentnosť pri nakladaní s prostriedkami verejného zdravotného poistenia. Pripraviť ďalšie dva centrálne nákupy sa šéf rezortu rozhodol, nakoľko vlaňajšie obstarávanie CT prístrojov „potvrdilo, že je to cesta k dosahovaniu významných úspor a šetrenia finančných prostriedkov“.

Nová súťaž bude mať podobné pravidlá. „Nemocnice si budú prístroje opäť vyberať podľa svojich reálnych klinických potrieb a finančných možností. Týmito postupnými krokmi chceme zvýšiť dôveru v efektívne a fungujúce zdravotníctvo,“ uviedol Drucker, ktorý už vlani v decembri avizoval ďalšie centrálne obstarávania.

Hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová informovala, že centrálne obstarávania budú vyhlásené postupne v najbližších týždňoch. Predpokladaná hodnota zákazky v prípade nemocničných lôžok je 10 až 12 miliónov eur bez DPH. V prípade RTG techniky by malo ísť o zákazku s hodnotou 50 miliónov eur bez DPH. Podobne ako pri CT prístrojoch bude aj súťaž na nemocničné lôžka rozdelená na časti. Na ministerstve zadefinovali deväť kategórií lôžok podľa technickej špecifikácie a medicínskeho využitia.

Každá nemocnica si tak bude môcť vybrať typ lôžka, ktorý reálne potrebuje. Ide o lôžka základné, akútne, lôžka pre potreby jednotiek intenzívnej starostlivosti, pre oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, ako aj o iné špecifické lôžka. Ceny základných mechanických postelí sa pohybujú na úrovni približne 1000 eur a najdrahšie s integrovaným matracom pre oddelenia intenzívnej medicíny stoja až 10.000 eur, priblížila Eliášová.

Ministerstvo predpokladá, že v jednotlivých kategóriách budú súťažiť vždy minimálne štyria dodávatelia. Z nich vzídu dvaja víťazní uchádzači, s ktorými sa uzavrie rámcová dohoda na obdobie troch rokov. Ešte pred dodaním postelí podľa požiadavky konkrétnej nemocnice budú títo dvaja dodávatelia v elektronickej aukcii opäť súťažiť. S víťazom napokon zdravotnícke zariadenie uzavrie kontrakt. Drucker očakáva, že prvé centrálne zakúpené lôžka budú do nemocníc dodané koncom mája, alebo začiatkom júna tohto roka. "Zatiaľ máme 31 žiadostí o celkovo 7100 postelí,“ uviedol.

V prvom kvartáli tohto roka ministerstvo plánuje odštartovať aj centrálne obstarávanie RTG techniky. Zatiaľ eviduje záujem 18 nemocníc o 39 röntgenov, deviatich nemocníc o 12 magnetických rezonancií a troch nemocníc o deväť angiografov. Neskôr plánuje centrálne obstarávanie pre nemocnice rozšíriť aj na ďalšie komodity, ako napríklad lineárne urýchľovače.

V decembri 2016 minister oznámil výsledky centrálneho obstarávania CT prístrojov pre štátne nemocnice. Tie bude dodávať päť spoločností, a to Siemens, Intes Poprad, Audioscan, S&T Slovakia a Meditrade. Nemocnice by mali CT prístroje podľa šéfa rezortu nakupovať o 30 až 40 percent lacnejšie oproti súčasným cenám v Česku a na Slovensku.

Súťaž bola rozdelená na päť častí, podľa výkonnosti a určenia CT prístroja. V každej sú dvaja víťazní uchádzači elektronickej aukcie, s ktorými sa uzavrela rámcová dohoda na obdobie troch rokov. "Výsledky elektronickej aukcie priniesli pre nás veľmi dobré ceny," skonštatoval Drucker. Ešte pred dodávkou CT prístroja v konkrétnej špecifikácii pre danú nemocnicu bude opäť realizovaná elektronická aukcia medzi týmito uchádzačmi, z ktorej vyjde víťazný dodávateľ.