Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra varuje pred deepfake nahrávkami súvisiacimi s voľbami

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zneužitie cudzej identity môže slúžiť na šírenie falošných informácií s cieľom ovplyvniť verejnú mienku, priblížilo ministerstvo.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 20. marca (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR varuje pred deepfake nahrávkami, ktorých cieľom je manipulovať verejnú mienku pred a počas prezidentských volieb. Zneužívané môžu byť na diskreditáciu kandidujúcich osôb a subjektov, orgánov zabezpečujúcich priebeh volieb alebo na spochybňovanie výsledkov volieb. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

"Pojmom deepfake sa označuje zavádzajúci, neautentický audiovizuálny obsah vytvorený pomocou umelej inteligencie. Takýto falošný vizuálny alebo zvukový obsah je v niektorých prípadoch ťažko odlíšiteľný od reality. Môže tak vytvoriť dojem, že daný obsah je reálny," vysvetľuje ministerstvo. Kvalitné deepfake nahrávky dokážu podľa neho s mimoriadnou presnosťou manipulovať audiovizuálny obsah, ktorý imituje tváre, hlasy a činy nič netušiacich osôb, čím sa stiera hranica medzi autenticitou a klamstvom.

"Nebezpečenstvo spočíva najmä v zneužívaní tejto technológie na vytváranie vysokokvalitných, falošných a podvodných nahrávok. Zneužitie cudzej identity môže slúžiť na šírenie falošných informácií s cieľom ovplyvniť verejnú mienku," priblížilo ministerstvo.

Odporúča preto občanom, aby informácie o voľbách čerpali z oficiálnych a dôveryhodných zdrojov ako Ministerstvo vnútra SR, Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, Štatistický úrad SR, Policajný zbor, Rada pre mediálne služby a Národný bezpečnostný úrad.

Na riziko šírenia deepfake videí v súvislosti s prezidentskými voľbami upozornil aj Národný bezpečnostný úrad, ktorý okrem iného predpokladá zvýšené riziko bezpečnostných incidentov a výskyt rôznych vplyvových operácií najmä s využitím falošných účtov.

"V prípade, že na internete identifikujete podvodný obsah generovaný umelou inteligenciou týkajúci sa prezidentských volieb 2024, môžete nám zaslať podnet na hybrid@minv.sk," dodáva ministerstvo s tým, že akékoľvek poznatky smerujúce k možnému narušeniu volieb alebo informácie o volebnej korupcii či korupčnom správaní treba bezodkladne oznámiť na najbližší útvar polície alebo na číslo 158.