Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Najväčší záujem o debarierizáciu stredných škôl je na východe

Ilustračná snímka Foto: TASR

Cieľom je umožniť týmto žiakom voľbu strednej školy na základe ich záujmov a cieľov, nielen na základe toho, ako je škola prispôsobená, uviedol rezort.

Bratislava 7. mája (TASR) - Najväčší záujem o debarierizáciu stredných škôl je v Prešovskom a Košickom kraji. Naopak, najnižší záujem je zatiaľ z Bratislavského kraja. Cieľom projektu z plánu obnovy je odstránenie bariér či nákup strojov a prístrojov v 182 väčších stredných školách. Vyčlenených je na to takmer 33 miliónov eur. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

"Zámerom je zjednodušiť prístup k vzdelávaniu na stredných školách pre žiakov a žiačky so zdravotným znevýhodnením. Cieľom je umožniť týmto žiakom voľbu strednej školy na základe ich záujmov a cieľov, nielen na základe toho, ako je škola prispôsobená," uviedol rezort. V súčasnosti eviduje 56 projektov, ktoré už splnili podmienky, z nich sa 31 realizuje. Ďalších 42 žiadostí ministerstvo posudzuje. Väčší záujem o debarierizáciu je podľa MŠVVaM aj z Trnavského kraja. Nižší záujem je zo Žilinského, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Banskobystrického kraja.

Priblížil, že do výzvy sa môžu zapojiť všetky väčšie stredné školy na Slovensku s počtom žiakov 275 a viac. Školám uhradí 100 percent oprávnených výdavkov, nie je potrebné spolufinancovanie. Maximálna výška prostriedkov, ktoré môže získať jedna škola, je 180.000 eur. Žiadateľom môže byť zriaďovateľ, ale aj samotná škola.

"Slovensko musí robiť viac pre umožnenie rovnakého prístupu k vzdelávaniu pre všetky deti. Fyzická dostupnosť stredných škôl musí byť zabezpečená pri všetkých žiakov a žiačky vrátane tých so zdravotným znevýhodnením. Odstraňovanie bariér nie je iba o komforte žiakov, ale najmä o tom, či vôbec majú možnosť vybrať si školu pre ďalšie štúdium," skonštatoval minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Za oprávnené výdavky v rámci výzvy sa podľa MŠVVaM považujú výdavky potrebné na zabezpečenie architektonickej a informačnej prístupnosti a bezbariérovosti. Ide najmä o stavebné práce a úpravy, obstaranie vnútorného a vonkajšieho vybavenia súvisiaceho s debarierizáciou, stavebný dozor, projektová dokumentácia, nákup strojov, prístrojov a zariadenia.

Termín na finálnu realizáciu projektov je druhý štvrťrok 2025. Žiadatelia preto majú posledné mesiace na podanie žiadosti, pripomína ministerstvo. Komunikuje preto so samosprávami.