Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Most nepodporí pripravovanú novelu o občianstve, odmieta ju aj SMK

Píše to vo svojom stanovisku, ktorým reaguje na pripravovanú právnu normu. Ministerstvo by ju malo čoskoro predložiť do medzirezortného pripomienkového konania.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Strana Most-Híd nepodporí návrh novely zákona o štátnom občianstve z dielne ministerstva vnútra, ktorá by umožnila dvojaké občianstvo v prípade, ak má občan trvalé bydlisko aj v druhom štáte. Píše to vo svojom stanovisku, ktorým reaguje na pripravovanú právnu normu. Ministerstvo by ju malo čoskoro predložiť do medzirezortného pripomienkového konania.

O príprave novely informovali v stredu (14.11.) Hospodárske noviny. Právna norma má umožniť získať cudzie občianstvo aj bez straty slovenského. Zároveň má vrátiť pas tým, ktorí oň prišli pre zákon o štátnom občianstve z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Podmienkou má byť zisk cudzieho občianstva na základe trvalého pobytu. Prvá Ficova vláda reagovala právnou normou na maďarský zákon o dvojakom občianstve.

Podľa bugárovcov je pripravovaná novela malým krokom vpred, keďže hoci s podmienkou, ale predsa by umožnila občanom SR mať dvojaké občianstvo. "Na druhej strane, ak však občan nebude mať trvalé bydlisko v druhej krajine, bude mu aj naďalej možné slovenské občianstvo odobrať. A preto Most-Híd nebude hlasovať za novelu zákona v parlamente," avizuje strana.

Most-Híd počká na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR ohľadom podnetu, ktorý podal ešte minulý rok na jeseň, kde žiadal o preskúmanie ústavnosti súčasného zákona o občianstve. "To isté odporúčame aj ministerstvu vnútra. Ak nemá lepší návrh na riešenie otázky dvojakého občianstva, nech počká na vyjadrenie ÚS SR," uvádza sa v stanovisku.

Na pripravovanú novelu reagovala aj mimoparlamentná SMK, ktorá najnovší návrh z dielne ministerstva vnútra nepokladá za prijateľný. "Ak sú tlačové správy pravdivé, podľa najnovšej novely nestratia svoje slovenské občianstvo tí, ktorí majú trvalé bydlisko v inom štáte, a stali sa občanmi tohto štátu. Nevyrieši sa však situácia Maďarov na Slovensku, ktorí už majú aj maďarské občianstvo, a preto prišli o slovenské," tvrdí predseda SMK József Berényi.

Podľa neho novela neznamená krok vpred ani pre tých členov maďarskej komunity na Slovensku, ktorí majú záujem o maďarské občianstvo, ale nemajú trvalý pobyt v Maďarsku. "Podľa názoru SMK prijatím tejto novelizácie bude Slovensko používať naďalej dvojaký meter voči zahraničným Slovákom a voči Maďarom žijúcim na Slovensku. Môžeme konštatovať, že sa upraví len otázka dvojakého občianstva zahraničných Slovákov," uviedol Berényi vo svojom stanovisku.