Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Ponuku na obstaranie 3D radarov predložilo 10 krajín

Na archívnej snímke minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Foto: TASR - Marko Erd

Ponuky predložilo Francúzsko, Holandsko, Izrael, Maďarsko, Poľsko, Spojené štáty americké, Španielsko, Taliansko, Turecko a Veľká Británia.

Bratislava 22. januára (TASR) - Desať z 13 oslovených krajín predložilo Ministerstvu obrany (MO) SR ponuky na obstaranie 3D rádiolokátorov stredného, malého a blízkeho dosahu. Všetky budú posúdené expertnou skupinou, ministerstvo následne najvýhodnejšiu ponuku predloží na rokovanie vlády. Stihnúť to chce do konca júna. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

Ponuky predložilo Francúzsko, Holandsko, Izrael, Maďarsko, Poľsko, Spojené štáty americké, Španielsko, Taliansko, Turecko a Veľká Británia. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) pred časom v rozhovore pre TASR uviedol, že rezort oslovil hlavne výrobcov z členských krajín EÚ a NATO, aby boli radary kompatibilné a interoperabilné s prístrojmi ostatných členských krajín.

Zástupcovia rezortu obrany, Generálneho štábu Ozbrojených síl SR a Vzdušných síl Ozbrojených síl SR v rámci expertnej skupiny zhodnotia technické a operačné požiadavky, termín dodávok, interoperabilitu, zabezpečenie výcviku, logistické zabezpečenie v rámci celého životného cyklu, ako aj otázku nákladov a aspektov súvisiacich s úpravou infraštruktúry, zapojenie domáceho obranného priemyslu a tiež ceny.

V rokoch 2018 až 2025 chce MO SR obstarať celkovo 17 kusov 3D radarov stredného, malého a blízkeho dosahu v predpokladanej rámcovej sume 155.090.000 eur vrátane DPH. Obstaranie formou vláda - vláda podľa rezortu garantuje transparentnosť a zároveň vylučuje akúkoľvek formu korupcie.