Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort obrany rozhodol, že spis leteckej havárie v Hejciach neodtajní

Záchranári zbierajú telesné pozostatky obetí havárie slovenského vojenského lietadla AN-24 na kopci Borsó pri obci Hejce, asi 250 km severovýchodne od Budapešti 20.januára 2006. Foto: TASR/AP

Príbuzní obetí sa snažia petíciou zmeniť zákon o utajovaných skutočnostiach.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Ministerstvo obrany (MO) SR rozhodlo o tom, že spis leteckej katastrofy, ktorá sa udiala pred 11 rokmi v Hejciach, neodtajní. Príbuzní obetí sa snažia petíciou zmeniť zákon o utajovaných skutočnostiach. Informovala o tom TV Markíza vo svojich Televíznych novinách.

"Na základe analýzy spisu z odborného vyšetrovania v danej veci zastávame názor, že utajenie predmetnej písomnosti nikdy nemohlo byť prekážkou riadnemu vyšetreniu nehody z trestnoprávneho hľadiska a záverečnú správu odborného vyšetrovania leteckej nehody lietadla An-24 ponechávame v danom stupni utajenia," povedala hovorkyňa MO SR Danka Capáková. Dodala, že keď pád lietadla vyšetrovali, príbuzní mali prístup do spisu vrátane utajovanej časti.

Príbuzní mali žiadať odtajnenie s tým, že majú v rukách dôkazy, ktoré poukazujú na inú možnú príčinu pádu lietadla. Údajne za to mohla bomba a nie pilot.

Podľa informácií TV Markíza sa príbuzní snažia petíciou zmeniť zákon o utajovaných skutočnostiach, aby právomoc utajiť nemal len minister obrany. Vo svojom úsilí sa pokúšali získať podporu poslancov Národnej rady SR. Ako uviedla televízia, pred pár dňami neuspeli na brannobezpečnostnom výbore a dnes ústavnoprávny výbor len zobral petíciu na vedomie.

"Pokúsim sa urobiť si istú analýzu samotného zákona a nájsť cestu na to, aby existoval istý, nazvime to v úvodzovkách, opravný prostriedok. No neviem dnes povedať, či to bude priechodné a či to bude možné," vyjadril sa pre TV Markíza poslanec Peter Kresák (Most-Híd).

"My vieme, že tým ľuďom už nikto život nevráti, ale chcem vedieť pravdu, chceme vedieť, čo sa stalo počas letu," povedal pre Markízu Ľudovít Orlický, otec jedného zo 42 vojakov, ktorí zahynuli v Hejciach.