Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Reorganizačné zmeny majú posilniť agendu menšinovej kultúry

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predstavitelia Mosta-Híd vnímajú krok ministerstva ako degradáciu úlohy kultúry národnostných menšín, obávajú sa tiež, že doterajší pokrok v oblasti menšinovej politiky bude anulovaný. P

Bratislava 5. augusta (TASR) – Ambíciou Ministerstva kultúry SR je, aby téma národnostných menšín bola koordinovaná na všetkých vecných sekciách rezortu, čím sa nielen agenda národnostných menšín posilní, ale zároveň bude efektívnejšia.

„Práve z tohto dôvodu sme pristúpili k transformácii odboru kultúry národnostných menšín do odboru prierezových politík, ktorý sa bude venovať aj agende Slovákov žijúcich v zahraničí či štátnemu jazyku," uviedlo MK v reakcii na vyhlásenia politikov mimoparlamentnej strany Most-Híd kritizujúcej reorganizačné zmeny na ministerstve.

Rezort zdôraznil, že ochranu a podporu národnostných menšín považuje za svoje prirodzené poslanie. „Príslušníkom národnostných menšín chce MK vytvárať možnosti na zachovávanie ich kultúrnych zvyklostí, jazyka a tradícií," uistilo ministerstvo.

Predstavitelia Mosta-Híd vnímajú krok ministerstva ako degradáciu úlohy kultúry národnostných menšín, obávajú sa tiež, že doterajší pokrok v oblasti menšinovej politiky bude anulovaný. Podľa predsedu strany Most-Híd Lászlóa Sólymosa opatrenie ministerstva usvedčuje súčasnú vládu z toho, že zlepšenie postavenia národnostných menšín považuje za dôležité iba na úrovni vyhlásení.

„Vo svojom programe prisľúbila rozvoj a pokrok aj v tejto oblasti, ale v skutočnosti nemá záujem ani udržať status quo," komentoval Sólymos.

Bývalý štátny tajomník MK Konrád Rigó upozornil, že odbor pre menšinovú kultúru, ktorý vznikol v roku 2018, pomáhal a podporoval vznik a činnosť Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a bol aj spolutvorcom stratégie na rozvoj regionálnej a národnostnej kultúry. „Zánik odboru vo mne vyvoláva veľké obavy a pochybnosti, či začatá práca bude dokončená," povedal Rigó.