Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Ministerstvo spravodlivosti: Prideľovaním spisov exekútorom sa zaoberá

Na archívnej snímke budova Ministerstva spravodlivosti SR. Foto: TASR Jaroslav Novák

Rozhodnutie Ústavného súdu SR v tejto veci bude kľúčové pre ďalší postup ministerstva, uviedla pre TASR Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia MS SR.

Bratislava 26. marca (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR sa otázkou náhodného prideľovania spisov súdnym exekútorom citlivo zaoberá a v súčasnosti zbiera potrebné dáta, po vyhodnotení ktorých posúdi nutnosť pristúpenia k legislatívnym zmenám v tejto oblasti. Vzhľadom k aktuálnemu štádiu nemôže rezort v súčasnosti poskytnúť viac informácií.

Zároveň upozornil, že o tejto téme v súčasnosti prebieha konanie na Ústavnom súde (ÚS) SR. Uznesením z 20. decembra 2023 prijal ÚS návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov vo veci náhodného prideľovania spisov súdnym exekútorom, ktorý podalo 31 poslancov Národnej rady (NR) SR. "Rozhodnutie Ústavného súdu SR v tejto veci bude kľúčové pre ďalší postup ministerstva," uviedla pre TASR Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia MS SR.

Ministerstvo tak reagovalo na utorkové vyjadrenia Asociácie slovenských inkasných spoločností (ASINS). Jej predstavitelia dnes prezentovali výsledky analýzy efektivity exekučných konaní na Slovensku, ktorá je podľa nich nízka a z roka na rok ďalej klesá. Ukázala tiež veľké rozdiely v efektivite medzi jednotlivými exekútormi, čo podľa nich dokazuje zlé nastavenie pravidiel pri náhodnom prideľovaní exekútorov. Pravidlá fungovania exekúcií by sa preto podľa asociácie mali zmeniť.

Podľa analýzy ASINS efektivita exekúcií v roku 2023 medziročne klesla o vyše 23 %, čo bolo zrýchlenie oproti predchádzajúcemu roku (-18 %). Tento stav sa následne podpisuje aj pod úspešnosť vymáhania pohľadávok, ktorá bola vlani len na úrovni 4,3 %, vyčíslila asociácia. Odvolala sa pritom na výsledky analýzy, ktorú realizujú už tri roky. V aktuálnom ročníku preskúmali viac ako 225.000 exekučných konaní začatých po roku 2018.