Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerstvo kultúry bude dotovať verejné umelecké školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Poslanci pripomínajú, že študentské projekty možno dnes podporiť aj prostredníctvom Audiovizuálneho fondu, respektíve Fondu na podporu umenia.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR má dávať verejným umeleckým školám na projekty dotácie. Závisieť majú od projektov, ktoré predložia a ktoré vyhodnotí odborná komisia. Počíta s tým novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MK SR z dielne poslancov Smeru-SD a SNS, ktorú v utorok schválil parlament 88 hlasmi. Pôvodný návrh hovoril o sume až 800.000 eur ročne, konkrétne číslo napokon z novely cez schválený pozmeňujúci návrh Jána Senka (Smer-SD) vypadlo.

Zmena sa týka Vysokej školy múzických umení v Bratislave, Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a Akadémie umení v Banskej Bystrici. Ročné čerpanie alokovaných finančných prostriedkov má závisieť od konkrétneho počtu predložených projektov jednotlivými školami a ich finančnej náročnosti v spojení so schválenými dotáciami.

Poslanci pripomínajú, že študentské projekty možno dnes podporiť aj prostredníctvom Audiovizuálneho fondu, respektíve Fondu na podporu umenia. Podľa poslancov však chýba osobitná samostatná platforma dotačnej podpory takýchto projektov.

"Keďže zriadením a prevádzkou umeleckých verejných vysokých škôl štát realizuje verejný záujem na takomto type vysokoškolského vzdelávania, ako bezprostredne potrebné sa javí aj štátom garantované zabezpečenie dostatočných finančných prostriedkov na realizáciu umeleckých aktivít študentov, ktorá je nevyhnutná pre ich vzdelávanie a osobnostný umelecký rozvoj," vysvetľovali svoj zámer.