Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Minister G. Gál predloží vláde novelu protischránkového zákona

Na snímke minister spravodlivosti SR Gábor Gál prichádza na tlačovú konferenciu k návrhu novely tzv. protischránkového zákona. V Bratislave 20. augusta 2018. Foto: TASR/Marko Erd

Urobí tak v prípade, že v utorok (21.8.) prejde úspešne rokovaním legislatívnej rady vlády.

Bratislava 20. augusta (TASR) – Novelu protischránkového zákona nepredloží minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) na tohtotýždňové rokovanie vlády. Materiál bude kabinet posudzovať až v priebehu septembra alebo na začiatku októbra. Gál prostredníctvom hovorkyne ministerstva Zuzany Drobovej opravil informáciu, ktorá odznela z jeho úst na pondelkovej tlačovej konferencii.

Hovorkyňa rezortu vysvetlila, že v prípade tejto novely sa naďalej koná medzirezortné pripomienkové konanie, ktoré bude ukončené 27. augusta. Na vládu sa podľa Drobovej novela dostane v závislosti od toho, ako sa ju podarí zaradiť do harmonogramu legislatívnej rady vlády, niekedy v septembri alebo na začiatku októbra. Následne legislatívnu zmenu prerokuje Národná rada (NR) SR.



Novela prichádza po viac ako roku účinnosti protischránkového zákona a má najmä odstrániť nedostatky, ktoré ukázala prax. Minister so spoluautorom zákona, advokátom Andrejom Leontievom odmietli v pondelok kritiku nezaradeného poslanca NR SR a predsedu mimoparlamentnej strany Spolu - občianska demokracia Miroslava Beblavého, ktorý varoval pred tým, že vláda začína demontovať protischránkový zákon.

Podľa Gála sa nič podobné nedeje. "Nič nedemontujeme, spresňujeme, sprísňujeme. Sú to čiastkové veci, ktoré sú potrebné z dôvodu praxe, ako zákon funguje a čo potrebujeme doladiť," vysvetlil minister. Podľa Leontieva novela prináša rad technických opatrení, ktoré majú zákon zlepšiť. "Nie je žiaden dôvod, prečo by som sa mal podieľať na predpise, ktorý by môj vlastný zákon demontoval, deštruoval, vykosťoval," uviedol právnik s tým, že v tomto prípade ide pre neho o "reputačnú" záležitosť.