Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Mimoriadna schôdza k situácii v polícii nebude, prišlo málo poslancov

Na snímke hlasovacie zariadenia počas pokusu o opätovné otvorenie mimoriadnej 97. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu v Bratislave v sobotu 22. júla 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD.

Bratislava 22. júla (TASR) - Mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR k situácii v polícii a rezorte vnútra sa ani v sobotu dopoludnia nepodarilo otvoriť. Plénum nebolo uznášaniaschopné.

Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD. Presadiť chcel uznesenie, ktorým by parlament zaviazal premiéra Ľudovíta Ódora, povereného vedením rezortu vnútra, aby odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana. Docieliť chcel aj odchod šéfa policajnej inšpekcie Petra Juhása.

Situácia v polícii je podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica neudržateľná. Na sobotnej tlačovej konferencii poukázal, že Hamran neprešiel riadnym výberovým konaním a menil sa pre neho zákon. "Rezort vnútra je dnes bez akejkoľvek kontroly. Je v rukách toho malého Hamrana, ktorý si s tým ministerstvom bude robiť, čo len chce," poznamenal Fico. Zároveň krok na zvolanie mimoriadnej schôdze považuje za "mimoriadne správny".

Strana návrhom reagovala na kauzu okolo odchodu Ivana Šimka z vedenia ministerstva. Tomu prezidentka SR Zuzana Čaputová počas týždňa odobrala poverenie riadiť rezort a poverila tým Ódora. Hlava štátu s premiérom argumentovali naštrbenou dôverou medzi vedením rezortu a polície. Prezidentka nevidela dôvod na personálnu destabilizáciu Policajného zboru.