Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VIDEO: Šéf rezortu obrany navštívil Brezovú pod Bradlom

Na snímke slávnostný nástup jednotiek Ozbrojených síl SR pri príležitosti Dňa Ozbrojených síl SR v Brezovej pod Bradlom v piatok 22. septembra 2017. Foto: TASR - Martin Palkovič

Súčasťou oslavy Dňa Ozbrojených síl SR v Brezovej pod Bradlom bol aj slávnostný nástup jednotiek na námestí a položenie vencov k Pamätníku hurbanovských bojov.

Brezová pod Bradlom 22. septembra (TASR) – Dnešný deň je významným nielen preto, že oslavujeme Deň Ozbrojených síl (OS) SR, ale najmä preto, že si pripomíname historicky prvé ozbrojené povstanie slovenských dobrovoľníkov v meruôsmych rokoch. Počas osláv Dňa OS SR v Brezovej pod Bradlom to dnes povedal minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS).

„Som hrdý na činnosť OS SR nielen doma, ale aj v zahraničných misiách. Som presvedčený o tom, že úlohy, ktoré sú postavené pred rezort obrany, ale aj ozbrojenými silami do budúcnosti splníme. V tradíciách chceme aj naďalej pokračovať,“ skonštatoval minister obrany.



Podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR Milana Maxima je vojenská história pre vojaka mimoriadne dôležitá. "Preto každoročne si pripomíname tento deň, ktorý je z historického a vojenského hľadiska najdôležitejším. Hrdo sa hlásime k odkazu našich predkov z roku 1848. Je to aj čas, aby sme sa na chvíľu zastavili a zaspomínali, čo ozbrojené sily robili, ako to robili, akú máme víziu do budúcnosti. Treba ľuďom poďakovať, treba poďakovať rodinám, príbuzným a treba si spomenúť aj na tých, ktorí položili svoje životy," zdôraznil Maxim s tým, že dnes sú otvorené dvere vojenských objektov a kasární s cieľom uctiť si našich predkov.


Súčasťou oslavy Dňa OS SR v Brezovej pod Bradlom bol slávnostný nástup jednotiek OS SR na námestí, popoludní položili vence k Pamätníku hurbanovských bojov na Prietržskej ceste.

Slovenskí dobrovoľníci zviedli prvý víťazný boj 22. septembra 1848 v okolí Brezovej pod Bradlom s dvoma švadrónami cisárskych kyrysníkov a dvoma stotinami pešiakov, plniacimi príkazy budapeštianskej vlády. Deň OS SR si na Slovensku pripomíname v tento deň od roku 1998.