Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Mediálny výbor zatiaľ dostal dve prihlášky na šéfa RTVS

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Kandidáti, ktorí splnia zákonné podmienky, dostanú následne pozvánku na verejné vypočutie, ktoré by sa malo konať v pondelok 30. júla.

Bratislava 16. júla (TASR) - Výbor NR SR pre kultúru a médiá zatiaľ dostal dve obálky s menami kandidátov na generálneho riaditeľa verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Ako dnes TASR potvrdili z výboru, termín na doručenie kandidátok uplynie v utorok (17.7.) o 16. hodine, obálky sa budú otvárať v stredu (18.7.) o 9. hodine.

Kandidáti, ktorí splnia zákonné podmienky, dostanú následne pozvánku na verejné vypočutie, ktoré by sa malo konať v pondelok 30. júla. Národná rada by mohla podľa šéfa mediálneho výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) voliť generálneho riaditeľa telerozhlasu na začiatku augustovej schôdze.

Poslednú generálnu riaditeľku Miloslavu Zemkovú odvolal parlament 26. júna. Opozícia odvolávanie označila za frašku a okrem dvoch poslancov OĽaNO sa na hlasovaní o Zemkovej osude nezúčastnila. O jej odvolaní rozhodol Smer-SD, ktorý trvá na tom, že Zemková porušila zákon a musela byť odvolaná.

Dôvodom na odvolanie Zemkovej bolo to, že sa mala dopustiť porušenia zákona, keď zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS. Zemková sa už obrátila v súvislosti s touto vecou na súd.