Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V.MEČIAR: Kotleba je neškodný. Pestujú si ho ako fackovacieho panáka

Vladimír Mečiar, Marian Kotleba Foto: TASR

Expremiér sa považuje za vlastenca a porovnávanie s M.Kotlebom by ho urazilo, povedal Mečiar v rozhovore pre MF Dnes.

Bratislava 22. októbra (Teraz.sk) - Expremiér Vladimír Mečiar sa považuje za vlastenca, od označenia "nacionalista" sa dištancuje. "Slovo nacionalista znie tak trochu zle. Tie "-izmy" nie sú dobré. Povedal by som "vlastenec". Som hrdý na svoju národnosť, na svoje korene. Vďaka tomu chápem hrdosť na vlastný pôvod aj u iných ľudí na svete, a preto si ich viem vážiť," reagoval Mečiar v rozhovore pre MF Dnes na otázku, či je nacionalistom.

Reportér MF Dnes Josef Hora sa potom Mečiara v súvislosti s nacionalizmom opýtal aj na banskobystrického župana a lídra Ľudovej strany - naše Slovensko Mariana Koltebu. "Mňa a Kotlebu nemôžete porovnávať, to by ma urazilo. Pokiaľ ide o Kotlebu ako politický produkt, nie je náhoda, že vznikol na strednom Slovensku, regióne s vysokou nezamestnanosťou. Kotleba nie je politik, ale ideológ. Politici neriešia korene, z ktorých vyrástol, a tým ho prihnojujú, a on ďalej rastie," povedal Mečiar.

Viac o najnovšom rozhovore s V. Mečiarom si môžete prečítať v správe: V.MEČIAR: Som Slovák, ktorý pre Slovensko urobil od 4.storočia najviac


Na otázku, čomu pripisuje Kotlebov úspech v posledných parlamentných aj župných voľbách Mečiar naznačil, že sú to nádeje, ktoré do neho vkladali voliči v súvislosti s problémami s neprispôsobivými Rómami. "Tá časť protirómskej populácie, do ktorej ja nepatrím, si myslela, že Kotleba urobí poriadok. Neurobil nič," konštatoval Mečiar.

Zároveň naznačil, že prítomnosť Kotlebu v parlamente mnohým poslancom v skutočnosti vyhovuje. "On je v parlamente neškodný, žiadny zákon či návrh nikdy nepredložil. Som prekvapený, že sa ním koalícia vôbec zaoberá. Predpokladám, že si ho pestujú ako panáka na fackovanie, na ktorého zvalia problémy. Namiesto toho, aby ho nafackovali hneď. Jeho samého zvolenie pravdepodobne zaskočilo, prišiel nepripravený a neschopný sa zorientovať," uzavrel Mečiar.