Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Matovič: Ak Kiska vymenuje sudcov ÚS, zabezpečí Smeru-SD beztrestnosť

Na archívnej snímke predseda hnutia OľaNO Igor Matovič. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ústavný súd skonštatoval, že prezident SR porušil ústavné práva kandidátov na post ústavného sudcu, ktorí boli riadne zvolení v Národnej rade.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Ak prezident SR Andrej Kiska vymenuje Smerom-SD zvolených kandidátov za ústavných sudcov, do roku 2031 bude zabezpečená beztrestnosť premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD). Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič.

"Keď sa pozrieme na posledné dni, najviac na Kisku tlačia a zastrašujú ho práve Fico a Kaliňák. Potrebujú mať zadné vrátka a chcú si Ústavný súd (ÚS) SR obsadiť svojimi vlastnými ľuďmi a takto si zabezpečiť absolútnu beztrestnosť. Preto upozorňujeme, že dnešné rozhodnutie prezidenta je dôležité," odkázal Matovič.

Zdôraznil, že ak hlava štátu ustúpi tlaku, tak súčasnej opozícii, ak sa dostane k moci, nebude nič platná snaha dosiahnuť spravodlivosť. "ÚS je totiž posledná inštancia, ak zlyhajú nižšie zložky. Ale ak dovolíme týmto skorumpovaným ľuďom obsadiť ÚS, tak si zabezpečia beztrestnosť až do roku 2031. Boli by sme preto radi, keby to prezident neumožnil," dodal Matovič.

Poslanec Ján Budaj (OĽaNO) sa obrátil na ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd), ktorá mala podľa jeho slov dlhý čas na to, aby pripravila zmenu spôsobu voľby kandidátov na ústavných sudcov. "Minimálne tak, aby na zvolenie bola potrebná trojpätinová alebo dvojtretinovú väčšina hlasov," povedal Budaj.

Ministerka podľa jeho slov ukázala, že dobre rozumie tomu, ako chce Smer-SD obsadiť ÚS svojimi ľuďmi. "Nenavrhla však žiadne riešenie. Je pasívna a ja jej to zazlievam," uzavrel.

Fico v pondelok (11.12.) vyjadril očakávanie, že Kiska čo najrýchlejšie vymenuje chýbajúcich sudcov ÚS. Za najlepšie považuje, keby tak urobil do Vianoc. "Zodpovedá za to, že dnes Ústavný súd nie je plne obsadený, že nemá šancu ÚS vybavovať agendu tak, ako by mal vybavovať," skonštatoval Fico. Hlave štátu zároveň pripomenul, že podľa ústavy sa má starať o riadny chod ústavných orgánov v štáte.

Ústavný súd skonštatoval, že prezident SR porušil ústavné práva kandidátov na post ústavného sudcu, ktorí boli riadne zvolení v Národnej rade. Premiér v tejto súvislosti kritizoval opozíciu, najmä SaS, ktorej predstavitelia podľa neho priamo navádzajú prezidenta, aby nález nerešpektoval. Tvrdí preto, že liberáli idú proti Ústave SR a hrubo porušujú demokratický charakter štátu.

"Ak bude normálne v tejto krajine, že budeme spochybňovať rozhodnutia ÚS, dokonca budeme považovať za národné hrdinstvo, ak niekto sa rozhodne nerešpektovať nález ÚS len preto, že kandidáti na sudcov ÚS boli zvolení za mojej druhej vlády, toto je koniec právneho štátu," zhrnul Fico. Skonštatoval, že ani on nebol niekedy nadšený z rozhodnutí ÚS, nikdy to však nekomentoval.

Prezident Kiska sa k ďalšiemu postupu vyjadrí v utorok popoludní.