Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Mail o príčine pádu budovy v objekte 3nity pravdepodobne zavádza

Päťpodlažná budova sa zrútila v blízkosti rezidenčného komplexu 3nity Foto: TASR/ Vladimír Karman

Administratívna neskolaudovaná budova sa zrútila v nedeľu 1. júla krátko po ôsmej hodine.

Bratislava 17. júla (TASR) - V súvislosti so zrútením administratívnej budovy v komplexe 3nity na rohu Plynárenskej a Jarabinkovej ulice v Bratislave, ku ktorému došlo v nedeľu 1. júla, sa objavil e-mail, ktorého anonymný autor tvrdí, že pád budovy spôsobilo porušenie stavebných technológií. Developér sa ohradil, že ide o klamlivé informácie.

Autor mailu tvrdí, že pád neskolaudovanej budovy spôsobilo poddimenzované vystuženie nosnej konštrukcie stavby a takisto nedostatočná kvalita betónovej zmesi, ktorá sa mala údajne riediť vodou. To všetko sa podľa mailu malo diať na príkaz vedúceho pracovníka spoločnosti, ktorá nosnú konštrukciu stavala. Stavebný dozor mal podľa autora o týchto skutočnostiach dokonca informovať aj nadriadených údajne vinného pracovníka.

"To sú to špekulatívne a na pravde sa nezakladajúce informácie," uviedla pre TASR k obsahu mailu Iveta Adamcová zo spoločnosti Vara Group, investora stavby. TASR získala aj vyjadrenie spoločnosti Gleeds Slovensko, ktorá na stavbe vykonávala stavebný dozor.

"Množstvo zabudovanej výstuže v stavbe je v zmysle platnej realizačnej dokumentácie. Naša spoločnosť na mieste kontrolovala množstvo výstuže, ich priemery, ako aj vzdialenosti medzi jednotlivými uloženiami prútov," informoval Kamil Baďo zo spoločnosti Gleeds Slovensko. Dodal, že pochybenia neboli zaznamenané ani pri kontrole betónových zmesí, ktorá bola vykonávaná nezávislou skúšobnou inštitúciou Qualiform.

Príčiny pádu budovy sú momentálne predmetom vyšetrovania polície, ktorá vedie trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Stavba sa zrútila 1. júla krátko po 8. hodine. Spôsobila iba materiálne škody, nikto pri zrútení budovy neutrpel zranenie a pád budovy nenarušil ani statiku obývanej Veže 1 v komplexe 3nity. Obyvatelia obytného komplexu sa po evakuácii mohli ešte v ten istý deň vrátiť domov.