Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

M. Valucha v Iráne prepustili z väzenia, vrátil sa na Slovensko

podpredseda vlády SR a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (vľavo) a prepustený Matej Valuch Foto: TASR/Štefan Puškáš

Matej Valuch zdôraznil, že nie je žiadny špión.

Bratislava 8. februára (TASR) - Matej Valuch, zadržiavaný v Iráne pre údajnú špionáž, bol prepustený z iránskeho väzenia a úspešné sa vrátil na Slovensko.

Informoval o tom dnes šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) spoločne so samotným Valuchom.

"Je to veľmi príjemný pocit počuť zase slovenčinu a vidieť Bratislavský hrad," povedal samotný Valuch.

Zdôraznil pritom, že nie je v žiadnom prípade špión. Podľa vlastných slov ani nedokáže vysvetliť, prečo ho iránske úrady takto označili.

"Najlepšie to vedia asi oni sami. Ja som pôsobil ako headhunter v Iráne - pracoval som na podobných projektoch napríklad na Slovensku alebo v Budapešti," priblížil prepustený Slovák.

Video: M. Valuch: Nie som žiadny špión





Otázka toho, ako vzniklo video iránskej televízie, v ktorom sa Valuch priznáva, že je špiónom CIA, však dnes ostala nezodpovedaná. "Ja si myslím, že by sme sa naozaj do týchto detailov v tejto chvíli nemali púšťať. Tá záležitosť je citlivá, je živá. Ja nechcem, aby sme skomplikovali v tejto situácii život ani Matejovi, ani našu ďalšiu komunikáciu s touto krajinou," odpovedal za zadržiavaného minister.

Video: M. Lajčák: Akcia nás nestála ani euro a ani politické ústupky





Matej Valuch
Foto: youtube
Valucha prepustili z iránskeho väzenia ešte v stredu (6. 2.) v neskorých večerných hodinách. V sprievode slovenského konzula bol potom dopravený na zastupiteľský úrad v Teheráne.

Následne sa podarilo ministerstvu vybaviť všetky potrebné dokumenty tak, že už vo štvrtok popoludní (7. 2.) mohol Slovák odcestovať domov. "Ten môj prípad sa podarilo vyriešiť v takom čase, čo je skoro až nereálne," priznal Valuch.

Iránske úrady zatkli Slováka v januári pre podozrenie zo špionáže. Tamojšia tlačová agentúra Mehr pritom ešte 17. januára informovala o odhalení skupiny údajných špiónov pracujúcich pre americkú CIA. Valucha označili za spojku americkej tajnej služby a vykonávateľa tajného plánu CIA. Podľa tlačovej agentúry ho zadržali iránski bezpečnostní agenti spolu s "ďalšími členmi protiiránskej skupiny".