Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

M. Šimečka odmieta snahu Smeru-SD podať návrh na obžalobu prezidentky

Na snímke predseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Prezidentka odmieta akékoľvek ovplyvňovanie trestnej kauzy prostredníctvom generálneho prokurátora.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka odmieta snahu Smeru-SD podať návrh na obžalobu na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Fico podľa neho len účelovo zneužíva očierňovanie prezidentky na predvolebný boj. Aj strana Demokrati odmieta krok Smeru-SD. Považuje ho za pokus prekryť zlyhania generálneho prokurátora Maroša Žilinku a obvinených a odsúdených nominantov strany Smer-SD.

"Obžalobu na prezidentku je možné podať iba za vlastizradu alebo za úmyselné porušenie ústavy. Ak si Fico myslí, že sem spadá rozhovor s generálnym prokurátorom, mal by radšej vrátiť právnický diplom," reagoval Šimečka.

Demokrati poukázali na to, že Fico bráni Žilinku. Zároveň to považujú za šancu, aby sa politické strany vyjadrili, či súhlasia a podporia takúto žalobu na prezidentku, "a tak sa pridajú k útokom na hlavu štátu a obrane Žilinku". Demokrati sa tiež pýtajú, prečo sa Smer-SD ozval až teraz, keď k stretnutiu malo dôjsť v roku 2021.

Poslanec parlamentu za OĽANO a exminister vnútra Roman Mikulec na sobotnej tlačovej konferencii reagoval, že hnutie OĽANO a priatelia by v parlamente nepodporilo návrh na podanie obžaloby prezidentky. Zároveň tvrdí, že za vlády Smeru-SD si Fico nechal nosiť živé spisy a zaujímal sa o živé prípady. Preto považuje jeho krok za pokrytectvo. Treba podľa neho brať do úvahy súdne rozhodnutia, podľa ktorých ľudia zo systému "našich ľudí" hovorili o kradnutí a ovplyvňovaní vyšetrovaní. Dodal, že polícia má v súčasnosti rekordne najvyššiu dôveryhodnosť občanov.


Predstavitelia Smeru-SD v sobotu informovali, že po parlamentných voľbách chcú podať na prezidentku návrh na obžalobu za porušovanie Ústavy SR. Strana ju kritizuje za stretnutie so Žilinkom z augusta 2021, na ktorom chcela podľa Fica ovplyvňovať prípad stíhania bývalého policajného prezidenta Petra K. Žilinka o stretnutí hovoril na nedávnej tlačovej konferencii. Podľa Fica ide o dôkaz zasahovania najvyšších predstaviteľov štátu do práce orgánov činných v trestnom konaní v najcitlivejších veciach.

Prezidentka odmieta akékoľvek ovplyvňovanie trestnej kauzy prostredníctvom generálneho prokurátora. Vyjadrenia Fica považuje za klamstvo a jeho predvolebnú kampaň. Prezidentská kancelária priblížila, že dôvodom stretnutia prezidentky so špeciálnym a následne aj generálnym prokurátorom v auguste 2021 boli napäté vzťahy medzi nimi.