Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. Pompeo: Vzťah SR a USA stojí na spoločných hodnotách, chráňme ich

Na snímke americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo počas príhovoru v rámci položenia venca k pamätníku Brána slobody pod hradom Devín 12. februára 2019 v Bratislave. Foto: TASR Pavol Zachar

Americký minister zahraničných vecí dodal, že USA sú pripravené stáť ako priateľ, partner a spojenec Slovenska aj v ďalších desaťročiach.

Bratislava 12. februára (TASR) - Vzťah Slovenska a USA bol vybudovaný na spoločných hodnotách, ktoré je potrebné chrániť. Vo svojom prejave pri pamätníku Brána slobody pod hradom Devín to povedal americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Dodal, že USA sú pripravené stáť ako priateľ, partner a spojenec Slovenska aj v ďalších desaťročiach.

Pri pamätníku sa šéf americkej diplomacie stretol so zástupcami Konfederácie politických väzňov Slovenska a ocenil ich odvahu. "Pamätníky ako ten, pri ktorom stojím, zabezpečujú, aby sme nezabudli, čo je v stávke," vyhlásil Pompeo s tým, že je pre neho obrovskou cťou uctiť si pamiatku viac než 400 ľudí, ktorí prišli o život, keď sa snažili utiecť pred komunizmom. "Vedeli, že utiecť znamená riskovať život. Ale aj tak sa o to pokúsili. Taká je ľudská túžba po slobode," konštatoval.

Pompeo tiež spomenul svoj zážitok so Železnou oponou, keď ako mladý vojak hliadkoval pri hranici Československa. Pochválil rozhodnutie Slovenska pridať sa po páde komunizmu ku komunite transatlantických demokracií. "Slovensko nikdy nebolo nezávislejšie a prosperujúcejšie ako dnes," myslí si. Varoval však pred silami, ktoré spoločné hodnoty, na ktorých stojí aj americko-slovenské priateľstvo, ohrozujú. Spomenul ruskú agresiu, ktorá "podkopáva slobodu na tomto kontinente" a Čínu, ktorá "potláča ľudské práva a zvyšuje svoj vplyv v zahraničí".

Šéf americkej diplomacie bude v utorok hovoriť aj s prezidentom SR Andrejom Kiskom, premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD). Zúčastní sa tiež diskusie s mladými Slovákmi.