Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lubyová: Podklady na transformáciu SAV neprišli včas a mali nedostatky

Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Reagovala tak na slová šéfa SAV Pavla Šajgalíka, podľa ktorého ak sa riadne nedokončí proces transformácie ústavov SAV na VVI, akadémia môže zaniknúť. Lubyová takýto scenár vylučuje.

Bratislava 10. júla (TASR) - Zákonom vyžadované podklady potrebné pre transformáciu jednotlivých 48 ústavov Slovenskej akadémie vied (SAV) na verejné výskumné inštitúcie (VVI) mali až na štyri výnimky množstvo nedostatkov, neboli doručené v zákonnej lehote, pričom dodnes nie sú kompletné. Novinárom to na utorkovom brífingu povedala ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS). Reagovala tak na slová šéfa SAV Pavla Šajgalíka, podľa ktorého ak sa riadne nedokončí proces transformácie ústavov SAV na VVI, akadémia môže zaniknúť. Lubyová takýto scenár vylučuje.

"Transformácia sa začala pripravovať ešte na jeseň 2014, prebehnúť to malo k 1. januáru 2016. Na preklopenie na VVI potrebovali dodať podklady do 1. apríla 2018. Ministerstvo by ich skontrolovalo a vyzvalo by SAV na doplnenie do 31. mája 2018. Ak by bolo všetko doplnené, od 1. júla by zaregistrovalo tých asi 50 inštitúcií. Ale podklady boli dodané v posledný deň lehoty, pričom sa zistilo, že viacero zákonných náležitostí chýba," povedala Lubyová s tým, že absentovali napríklad údaje o členoch dozorných rád.

Ministerstvo školstva našlo aj v dodaných podkladoch asi 40 nezrovnalostí. "Ešte 21. mája sme zaslali SAV výzvu na doplnenie a opravu. Ale doklady nie sú kompletné dodnes, nebolo preto možné vykonať registráciu," ozrejmila šéfka rezortu.

Keďže podľa Lubyovej bola obava, aby sa SAV neocitla v právnom vákuu, 11. júna sa na rokovaní parlamentného školského výboru do zákona vsunuli opatrenia, aby sa tomu zabránilo. "Bol teda predĺžený termín na registráciu na VVI. Toto bol predmet rýchlej novely, prezident Andrej Kiska ju ale vetoval. Stalo sa teda to, že sa jednotlivé ústavy SAV stali VVI, momentom ich založenia je marec. Sú založené, ale nestihli sa registrovať," konštatovala Lubyová s tým, že ústavom nič nebráni, aby sa urýchlene registrovali ako VVI podľa súčasného zákona.