Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

M. Lajčáka nominovali na predsedu Valného zhromaždenia OSN

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR

Svoju nomináciu na protokolárne najvyššiu funkciu v rámci medzinárodnej organizácie oznámil po dnešnom zasadnutí vlády.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák by sa mal stať predsedom 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Svoju nomináciu na protokolárne najvyššiu funkciu v rámci medzinárodnej organizácie oznámil po dnešnom zasadnutí vlády.

Slovensko je jediným kandidátom v rámci Východoeurópskej regionálnej skupiny (VERS) v OSN, ktorej podľa princípu regionálnej rotácie pripadá tento post. VERS potvrdila nomináciu Lajčáka v noci nadnes nášho času. Definitívne by mal byť vo funkcii potvrdený hlasovaním vo Valnom zhromaždení v júni 2017.

Slovenská republika prejavila záujem o túto funkciu v roku 2003, vtedy sme to notifikovali a dnešného dňa sme zostali jedinou krajinou na túto funkciu,“ vysvetlil minister, že o tento post sa nesúťaží.

Určiť, kto ho bude za Slovensko vykonávať, je v kompetencii ministra zahraničných vecí. „Konzultoval som to s predsedom vlády a prezidentom. Obidvaja ma požiadali, aby som túto funkciu vykonával ja, po dobu jedného roka, od septembra 2017 do začiatku septembra 2018,“ ozrejmil šéf diplomacie.

Lajčák neopustí vládu a post predsedu VZ OSN bude zastávať popri ministerskej funkcii. „Myslím, že to bude znamenať veľa práce, lebo vykonávať túto funkciu popri funkcii ministra zahraničných vecí je samozrejme náročné. Budem sa snažiť zhostiť toho čo najlepšie,“ prisľúbil.

Minister ozrejmil, že jeho úlohou bude zastupovať 193 členských štátov OSN. „Je to človek, ktorý vedie zasadnutia Valného zhromaždenia, dáva slovo hlavám štátov a samozrejme zastupuje členské štáty,“ uviedol. Predseda reprezentuje VZ OSN smerom k iným orgánom OSN, ale aj navonok. Mal by byť neutrálnym sprostredkovateľom medzi 193 členskými štátmi, s cieľom zabezpečiť efektívne fungovanie VZ OSN.

Miroslav Lajčák nedávno kandidoval i na post generálneho tajomníka OSN, tu napokon uspel bývalý portugalský premiér António Guterres. Valné zhromaždenie OSN je jediný hlavný orgán OSN, ktorý pozostáva zo všetkých 193 členských štátov. Tie sa striedajú na poste predsedu každý rok.

V rámci OSN ide o protokolárne najvyššiu funkciu, ktorú tradične zastáva minister zahraničných vecí, alebo iná medzinárodne uznávaná osobnosť z krajiny, ktorá je na rade prevziať predsedníctvo VZ OSN. Členské štáty OSN predkladajú svoje kandidatúry na post predsedu Valného zhromaždenia v dostatočnom časovom predstihu. V prípade Slovenska to bolo už v roku 2003.