Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: Odovzal pápežovi pozvanie vlády na návštevu Slovenska

Minister Miroslav Lajčák a svätý otec Benedikt XVI. Foto: TASR/MZVSR

"K definitívnej realizácii sa je v tejto chvíli ťažko vyjadriť, pretože to bude závisieť od jeho programu," konštatoval Lajčák.

Bratislava/Vatikán 14. novembra (TASR) - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák dnes počas osobného stretnutia s pápežom Benediktom XVI. odovzdal pozvanie vlády na návštevu Slovenska. To dopĺňa už existujúce od prezidenta SR Ivana Gašparoviča a Konferencie biskupov Slovenska. Lajčák bol na oficiálnej návšteve Svätej stolice.

"Hovoríme o tom, že by sme ho radi privítali v priebehu budúceho roka, kedy oslavujeme dve významné výročia, a to v čase, ktorý by mu vyhovoval," priblížil minister pre TASR. Slovensko si v roku 2013 pripomenie 20. výročie svojho vzniku a 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie.

Ako dodal, Svätý otec je o týchto pozvaniach informovaný, váži si ich a poďakoval za ne. "K definitívnej realizácii sa je v tejto chvíli ťažko vyjadriť, pretože to bude závisieť od jeho programu," konštatoval Lajčák.

Zároveň odovzdal pozývací list od premiéra Roberta Fica pre štátneho sekretára Svätej stolice kardinála Tarcisia Bertoneho, aby prišiel na Slovensko na začiatok osláv sv. Cyrila a Metoda, ktoré budú v júli budúceho roka v Nitre.

M. LAJČÁK: Vatikán je pripravený komunikovať na tému sviatku 15. septembra

Vatikánska strana je pripravená komunikovať na tému sviatku Sedembolestnej Panny Márie, ktorý pripadá na 15. september. Návrh slovenskej vlády, ktorý hovorí o tom, že pokiaľ tento sviatok padne na pracovný deň, tak sa bude sa oslavovať v nedeľu, v zásade neodmietla. Pre TASR to potvrdil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý bol na dvojdňovej oficiálnej návšteve Svätej stolice.

"Rokovanie s mojimi partnermi mi dalo dobrú príležitosť vysvetliť súvislosti, prečo k tejto téme prišlo a akým spôsobom ju vláda navrhuje riešiť," priblížil pre TASR s tým, že Svätá stolica je pripravená na túto tému diskutovať.

Spôsob, akým sa to dá táto otázka riešiť je podľa Lajčáka vždy výsledkom konsenzu dvoch strán. Poukázal pritom na príklad Portugalska, kde sa na základe nóty dohodlo o dočasnej zmene vykonávania istých článkov Vatikánskej zmluvy. "To ukazuje možno cestu," poznamenal minister. Lisabon od roku 2013 zruší štyri z 14 sviatkov, a to na prechodné päťročné obdobie. Týka sa to dvoch štátnych a dvoch cirkevných sviatkov.

"Dôležité je to, že vatikánska strana je pripravená komunikovať na túto tému. Budeme pokračovať v diskusii aj s pápežským nunciom na Slovensku a s Konferenciou biskupov Slovenska," podčiarkol Lajčák.