Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Glváč: Odmietam zneužívanie otázku migrácie na kšeftovanie

Na snímke poslanec Martin Glváč (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa Glváča sociálni demokrati zotrvávajú v týchto otázkach na svojich princípoch.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Vládny Smer-SD zotrváva na svojich princípoch v otázke migrácie a odmieta, aby sa táto téma zneužívala na kšeftovanie za akúkoľvek personálnu pozíciu. Uviedol to podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) v súvislosti s Globálnym paktom OSN o migrácii.

"Postoje strany Smer–SD sú dobre známe a zrozumiteľné. Stačí sa obzrieť do minulosti. Bola to práve vláda pod vedením predsedu Smeru-SD, ktorá aj napriek mnohým pochybovačom podala žalobu na Súdny dvor EÚ v súvislosti s povinnými kvótami na migrantov. Dnes všetci vieme, že náš postoj v otázke migrácie bol správny," doplnil Glváč s tým, že sociálni demokrati zotrvávajú v týchto otázkach na svojich princípoch.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) v súvislosti s paktom vyhlásil, že nechce byť súčasťou vnútropolitických bojov. Naznačil, že diskusia o výhradách voči Globálnemu paktu OSN o migrácii je snahou získať politické body. Pripustil, že je ochotný zvážiť demisiu, ak parlament odhlasuje, že sa Slovensko k paktu nepridá.

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.