Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. FEDOR: Zjednotenie obranného trhu EÚ môže ušetriť 26 miliárd ročne

Na snímke Martin Fedor. Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanec si myslí, že je nevyhnutné, aby sa Slovensko v maximálne možnej miere zapojilo do úzkej medzinárodnej spolupráce už dnes.

Bratislava 24. mája (TASR) - Vytvorenia spoločného obranného trhu sa netreba báť, prinesie Slovensku aj celej Únii obrovské úspory. Myslí si to poslanec Národnej rady SR z klubu Mosta-Híd a exminister obrany Martin Fedor. Podľa neho by zjednotenie obranného trhu EÚ mohlo ušetriť až 26 miliárd eur každoročne.

Fedor je za to, aby Slovensko zostalo v jadre Únie. "Je životnou nevyhnutnosťou udržať sa v diskusiách o budúcnosti Európskej únie práve v jadre krajín, ktoré chcú najtesnejšie spolupracovať v jednotlivých oblastiach," uviedol. Pripomenul, že v súvislosti s užšou spoluprácou sa spomína dobudovanie spoločného trhu, eurozóny a Schengenu. Netreba však podľa neho zabúdať ani na spoluprácu v oblasti obrany a bezpečnosti.

"Musíme podporiť užšiu integráciu Únie aj v oblasti obrany a bezpečnosti. Užšia spolupráca a integrácia v rámci EÚ bude vysoko prospešná pre nás aj Úniu," povedal Fedor. Poukázal na to, že podobne ako ostatné integračné politiky, má aj táto oblasť ambíciu odstraňovať vysokú mieru neefektivity.

Tá podľa Fedora spočíva v tom, že každý členský štát robí v zásade to isté čo tie ďalšie. "Výsledkom potom je, že členské štáty únie ako celok na obranu míňajú štyrikrát viac prostriedkov ako Rusko. Približne 250 miliárd eur každoročne však stráca svoju efektivitu, keďže v jednotlivých štátoch sa používa napríklad 27 rôznych typov húfnic, alebo prevádzkuje 20 rôznych typov lietadiel," poznamenal. Podľa Fedora, ktorý sa odvoláva na analýzy, by zjednotenie obranného trhu EÚ mohlo šetriť až 26 miliárd eur každoročne.

Poslanec si myslí, že je nevyhnutné, aby sa Slovensko v maximálne možnej miere zapojilo do úzkej medzinárodnej spolupráce už dnes. "Tak, aby sme dokázali podporiť aj zvyšky nášho zbrojárskeho priemyslu a aby sme dokázali ušetriť respektíve zvýšiť efektivitu slovenských investícií do obrany," doplnil. Takáto spolupráca podľa neho prináša väčšiu efektivitu obstarávacích procesov, šetrenie verejných zdrojov a tiež odbúranie možných klientelistických praktík.

"Som presvedčený, že aj naša vláda by mala vyskúšať všetky možnosti, ktoré táto spolupráca ponúka, predtým, ako sa pustí do obrovských modernizačných projektov," uzavrel.