Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Dzurjanin chce z ÚPN dynamickú a dôveryhodnú inštitúciu

Foto: TASR/Martin Baumann

Pred ľudskoprávnym parlamentným výborom to dnes povedal kandidát SaS na predsedu Správnej rady ÚPN niekdajší hovorca ÚPN Michal Dzurjanin, ktorý chce z ÚPN urobiť takúto inštitúciu.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Ústav pamäti národa (ÚPN) by mala byť funkčná, dynamická a dôveryhodná inštitúcia, prepojená na partnerské inštitúcie doma aj v zahraničí. Pred ľudskoprávnym parlamentným výborom to dnes povedal kandidát SaS na predsedu Správnej rady ÚPN niekdajší hovorca ÚPN Michal Dzurjanin, ktorý chce z ÚPN urobiť takúto inštitúciu.

Dzurjanin kladie dôraz na výrobu dokumentárnych filmov a prednášky pracovníkov ÚPN v diskusných fórach vrátane škôl. Na dokumentárnych filmoch by mal ústav podľa neho spolupracovať s verejnoprávnymi médiami, keďže sám nemá nejakú veľkú kapacitu na výrobu. ÚPN by mal naďalej vydávať publikácie a pripomínať minulosť ľuďom. "Treba tiež digitalizovať dokumenty, aby zostali zachované," povedal dnes pred parlamentným ľudskoprávnym výborom Dzurijanin, ktorý chce tiež klásť dôraz na plný výkon zamestnancov a kontrolovať ich výkon.

Parlament by mal voliť šéfa Správnej rady ÚPN na decembrovej schôdzi. Okrem Dzurjanina kandiduje aj exposlanec KDH František Mikloško, ktorý neskôr z hnutia vystúpil a bol spoluzakladateľom KDS. Podporuje ho takmer celá opozícia - KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, OĽaNO a nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská. Smer-SD nenominoval nikoho, o post ale podľa šéfky klubu Jany Laššákovej záujem má a svojho kandidáta mieni hľadať ďalej.

Šéfa ÚPN môžu navrhovať len poslanci. Nedávno sa tak dohodol ľudskoprávny výbor. Iné návrhy, napríklad od mimovládnych či stavovských organizácií, ak si ich neosvojí niektorý z poslancov, sa nebudú brať do úvahy. Po tom, ako ľudskoprávny výbor dostane nominácie, preskúma, či kandidáti spĺňajú zákonné podmienky. Následne sa uskutoční ich verejné vypočutie. Ak v prvom kole voľby neuspeje žiadny z uchádzačov, do druhého kola postúpia dvaja najlepší. Ak sa šéfom ÚPN nestane žiadny z nich, bude nasledovať nová voľba. Voliť by sa malo ešte do konca roka, lebo súčasnému šéfovi ÚPN Ivanovi Petranskému končí funkčné obdobie v januári 2013.