Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ľudová platforma podpíše Memorandum za zodpovednú pravicovú politiku

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Druhou časťou dokumentu sú zásady, v duchu ktorých sa politika bude viesť.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Ľudová platforma strán KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd podpíše v piatok 16. novembra v budove Starej Národnej rady SR Memorandum pre zodpovednú pravicovú politiku.

Pôvodný návrh dokumentu predložil partnerom Most-Híd, KDH a SDKÚ-DS si ho prevzali ešte na septembrovom sneme bugárovcov. Dokument obsahuje tézy, ktoré by mali prispieť k lepšej spolupráci Ľudovej platformy. "Toto memorandum je vyjadrením hodnôt, ktoré sú spoločnými menovateľmi stredo-pravých strán v slovenskom parlamente a ktoré by mali byť jadrom našej spolupráce," povedal pred časom šéf Mosta-Híd Béla Bugár.

"Tieto tézy sú tým východiskom, ktoré naše politiky môže len a len zbližovať a našu zodpovednosť prehlbovať," uistil nedávno Bugára Pavol Hrušovský (KDH). Predstavitelia troch pravicových strán sa zhodujú, že musia navrátiť dôveru pravici. Chcú sa pokúsiť o spoločný postup napríklad vo voľbách do vyšších územných celkov či v prezidentských voľbách.

Podpísaním memoranda chce trojica strán podľa šéfa SDKÚ-DS Pavla Freša potvrdiť alternatívu voči vládnemu Smeru-SD a definovať spoločné menovatele. "Memorandum má dve dôležité časti. Jednak je to prihlásenie sa k 17. novembru ako symbolu odporu voči komunizmu, keď občania odmietli komunizmus a vyjadrili túžbu žiť v slobode a demokracii. Práve na toto nadväzuje spolupráca strán Ľudovej platformy, ktoré vytvárajú alternatívu voči ľavicovej politike Smeru-SD. Zaväzujú sa tu spoločnými silami zvádzať politický boj," povedal pre TASR Frešo.

Druhou časťou dokumentu sú zásady, v duchu ktorých sa politika bude viesť. Podľa informácií TASR sa tam hovorí o stabilnom mieste Slovenska v Európskej únii, o podpore zlepšovania podnikateľského prostredia s dôrazom na rast zamestnanosti, o zodpovednej hospodárskej politike, ochrane vlastníctva, odmietnutí populizmu v politike či podpore rozvoja stability strednej vrstvy. Ľudová platforma tiež kladie dôraz na transparentnosť v politike a boj proti korupcii, na dôslednú spravodlivosť a vymožiteľnosť práva, solidaritu so slabými a znevýhodnenými občanmi, ako aj ochranu rodiny, manželstva a harmonického vývoja detí.