Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ĽSNS podala pre konanie šéfa úradu pre dohľad trestné oznámenie

Na snímke zľava Martin Beluský, predseda strany ĽSNS Marian Kotleba a podpredseda strany ĽSNS Milan Uhrík Foto: FOTO TASR - Dušan Hein

Poslanci žiadali od ÚDZS sprístupnenie všetkých dokumentov, ktoré súvisia s výberovým konaním.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Opozičná ĽSNS podala v stredu trestné oznámenie na riaditeľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáša Haška pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Dôvodom je to, že členom parlamentného výboru pre zdravotníctvo podľa ich názoru v utorok (17. 9.) neumožnil vykonať poslanecký prieskum pre pochybnosti vo veci tendra na licencie pre záchranky.

"Prieskum nič neobjasnil, pretože predseda ÚDZS odmietol poslancom NR SR zverejniť a sprístupniť dokumenty, ktoré boli potrebné preto, aby mohli vôbec nejakým spôsobom prispieť k zvýšeniu transparentnosti ohľadom výberového konania," povedal predseda strany ĽSNS Marian Kotleba s dôvetkom, že ide o bezprecedentné konanie vysokého predstaviteľa štátneho úradu.

ÚDZS tvrdí, že bol pri utorkovom poslaneckom prieskume voči poslancom maximálne súčinný. Argumentuje tým, že informácie, ktoré sú chránené zákonom a priamo súvisia s aktuálnym výberovým konaním, im poskytnúť nemohli.

Poslanci žiadali od ÚDZS sprístupnenie všetkých dokumentov, ktoré súvisia s výberovým konaním. Dožadovali sa tiež zbavenia mlčanlivosti členov komisie. Šéf výboru Štefan Zelník (SNS) a podpredseda výboru Marek Krajčí (OĽaNO) pre TASR uviedli, že rozhodnutie nezverejniť údaje dajú preveriť právnemu oddeleniu Národnej rady SR.

Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu v tendri, LSE - Life Star Emergency. Predseda ÚDZS Tomáš Haško na minulotýždňovom mimoriadnom zasadnutí výboru odmietol zaujatosť členov komisie. Trval na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou.

Šéfka rezortu zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) potvrdila, že Ministerstvo zdravotníctva SR dalo podnet na Generálnu prokuratúru SR vo veci prešetrenia prípadu.