Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

ĽSNS: Ak existuje splnomocnenec pre Rómov, musí mať svojho aj majorita

Milan Uhrík, archívna snímka. Foto: TASR - Branislav Račko

Kotlebovci chcú zmenu dosiahnuť cez novelu antidiskriminačného zákona, ktorú predkladajú do parlamentu.

Bratislava 16. februára (TASR) - Strana ĽSNS Mariana Kotlebu chce zabrániť pozitívnej diskriminácii. Zmenou zákona plánuje dosiahnuť, aby ak vláda vytvorí post pre národnostné menšiny, tak musí vzniknúť rovnaký funkcionár zaoberajúci sa problémami majority. Legislatívny zámer oznámil na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave poslanec ĽSNS Milan Uhrík.

Kotlebovci chcú zmenu dosiahnuť cez novelu antidiskriminačného zákona, ktorú predkladajú do parlamentu. "V civilizovaných krajinách je zakázané znevýhodňovať akúkoľvek skupinu len na základe jej etnickej príslušnosti, rovnako je však zakázané takúto skupinu aj zvýhodňovať. A zriaďovanie orgánov pre rôzne etnické skupiny je potvrdením nerovného prístupu," myslí si.

Uhrík poukázal na to, že existuje post splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. "Ten plní aj úlohy, ktorých cieľom je zlepšiť blahobyt a postavenie rómskej komunity. Existencia takéhoto vládneho úradu je pritom evidentne diskriminačná voči majorite, ktorá nemá svojho splnomocnenca a s ním spojné výhody," odkázal.

ĽSNS chce preto zaviesť povinnosť pre vládu, aby v prípade, ak vytvorí nejaký post zaoberajúci sa etnickou skupinou, musel zriadiť podobný orgán aj pre majoritu. "Chceme teda eliminovať pozitívnu diskrimináciu menšín. Biely Slovák nemôže byť znevýhodňovaný len preto, že nepatrí k nejakej etnickej skupine. Ak existuje splnomocnenec vlády pre rómske komunity, dobre, nezávidíme, rešpektujeme, ale potom nech existuje aj splnomocnenec pre majoritu, ktorý sa bude starať o to, aby sa väčšina mala ako v bavlnke," dodal s tým, že ĽSNS chce len rovnaký meter pre všetkých.